Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Dupnisa Mağarası- Kırklareli

Dupnisa Mağarası- Kırklareli
 

Dupnisa Mağarası muhteşem bir yapıya sahip


DUPNİSA MAĞARASI - KIRKLARELİ

Dupnisa Dupnisa Dupnisa…

Dupnisa, Gerçekten de  gezip görülmeye, girip tanımaya değer dokunulması gereken bilinmesi gereken bir yer.

Bu ismi sürekli duyuyor fakat gitmek görmek bir türlü kısmet olmuyordu. Bayram tatili vasilesi ile ve arkadaşım Sezon Tur dan Diğdem saysesinde Dupnisa yollarına koyulduk. Outdoor Türkiye grubu olarak, Hakan, Nilgün, Birgül ve Ben. Hakan arkadaşımızın diline Dupnisa kelimesi gezi boyunca takıldı durdu.  Aslında Dupnisa Bulgarca da "İn" demekmiş. Yani mağara. Biz Dupnisa derken Mağara Mağarası diyormuşuz.

Dupnisa mağarasına giriş ücretlidir. Yetişkinler 4 TL öğrenciler ise 2 Tl dir. Mağara alanında elektrik olmadığından mağara içerisi jeneratör yardımı ile aydınlatılmaktadır. Dupnisa Mağarası, Sulu Mağara ve Kuru Mağara olarak iki kısımdır. Dupnisa Mağarasına piknik alanından yaklaşık 300 metrelik patikadan mağaranın girişine ulışılıyor. Mağara girişi ve mağara içerisine gayet güzel yürüme yolu yapılmış. Rahatça yürüyebiliyorsunuz. Mağaraya girmeden ve piknik alanında göreceğiniz dere mağara içerisinden geliyor olduğunu hatırlatırım. Mağaranın girişindeki piknik alanında güzel bir sabah kahvaltısı yaparak yürüyüşünüze başlayabilirsiniz. Kolay bir parkur olarak nitelendireceğim mağara yürüyüşünde sizleri zorlayacak olan içerideki toplamda 301 basamaklı merdivenler olacaktır.

Mağara gezisi için en önemli olan uygun bir ayakkabı giyiyor olmanızdır. Mağara zemini yer yer ıslak olduğundan kayarak düşme ihtimalinizi unutmayınız.

Dupnisa Mağarası girişten itibaren sizi büyülemeye başlıyor. Mağara sarkıtları ve mağara içerisinde akan pırıl pırıl içilesi kıvamındaki dere suyunun uyumu sizleri mest ediyor. Bu doğa harikası ortamı görünce büyüleniyorsunuz. Binlerce yılın sonun da sanat eseri kıvamın da  olan bu doğal taşları görünce hayretlerinizi gizlememelisiniz.

Yaklaşık 250 metrelik yürüyüş boyunca size eşlik eden dere, Sulu Mağarayı oluşturuyor. Buradan sonra sola dönerek Kuru Mağara olarak adlandırılan bölüme yönleniyoruz. Burada başlayan merdivenler ile muhteşem doğa harikası yapıyı izlemeye devam ediyorsunuz.  Toplamda 301 basamak çıkıyor olacaksınız. Yer yer daralan bir parkurdan yürüyeceksiniz. Mağara içinde binlerce yılda oluşmuş sarkıtların estetik yapısına şahit olacaksınız. Muhteşem bir yapı sizi bekliyor.

Sulu Mağara olarak adlandırılan ve 250 metreden sonrası ziyarete kapalı olan bölüme izin ile girmeniz mümkün olabiliyor. Sulu mağaranın uzunluğu yaklaşık olarak 2720 metredir. Mağaranın  bilinen en son noktası girişte gördüğünüz derenin kaynağının olduğu yerdir. Yer yer 2 metreyi bulan derinliği olan Sulu Mağara’ya girmek için mutlaka ekipmanınızın olması gerekiyor. (kafa lambası, kask, çizme vs.)

Sulu Mağara’dan Kuru Mağara’ya yönelip yaklaşık 301 basamak çıkarak mağaranın girişinden 61 metre yukarıda olan üst girişine ulaşıyorsunuz. Burada biraz soluklandıktan sonra ister mağaraya geri dönerek başlangıç noktasına inebilirsiniz. İsterseniz mağaranın üst çıkışından sola dönerek patika yoldan piknik alanına ulaşabilirisiniz. Mağara içerisinde hava sıcaklığı 20 derece civarındadır, içeride yarasaları göreceksiniz, korkmanıza gerek yok kendi hallerinde uçuyorlar. Yarasaların çoğunluğu ziyarete kapalı olan Kızlar Mağara’sında bulunmaktadır.

Özetlersek, Toplam uzunluğu 2.720 metre olan sistemin üst katında Kuru ve Kız Mağarası, 50-60 metre aşağıda Sulu Mağara yer alır. İçinden devamlı bir yer altı nehri akar ve deniz yüzeyinden 345 metre yukarıda giriş ağzı bulunur. Son noktası ise girişten 61 metre daha yukarıda bulunur. Kız Mağarası, içinde yaşayan yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme tamamen kapalıdır. Sulu mağaranın 250, Kuru Mağara'nın ise 200 metresi turizme açıktır. Yarasaların olmadığı Kuru Mağara yılın 12 ayı turizme açık, fakat sulu mağara ise 15 Kasım 15 Mayıs arasında yarasaların yoğunluğu nedeniyle turizme kapanır.  Dupnisa Mağarasında; 11 türden yaklaşık 60 bin yarasa ile 184 mağara omurgasızının yaşaması önemli bir yer altı çeşitliliği olduğunu göstermektedir.  Türkiye mağara literatüründe en bilinen mağaralar arasında yer alan Dupnisa Mağarasının içinde, sürekli akışa sahip yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği yer yer 2 metreye ulaşan göletler bulunmaktadır. Kuru ve Sulu Mağaralar da süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip dev sarkıtlar, dikit ve sütunlar ile damla taş havuzları yer alır.

Nasıl gidilir: Dupnisa Mağarası Kırklareli ili Pınarhisar ilçesi Sarpdereköyü'nde bulunmaktadır. Dupnisa Mağarasına bir çok yol ile ulaşabilirsiniz. En hızlı ve kolay ulaşım İstanbul- Lüleburgaz ve Pınarhisar İlçesi üzerindendir. Yaklaşık 233 km lik yolu otomobil ile 3 saatte gidebiliyorsunuz. Ayrıca yine Tem otoyolu ağırlıklı İstanbul- Babaeski- Kırklareli ile Dupnisa Mağarası'na ulaşabilirsiniz. Dupnisa mağarasına en kısa fakat zaman olarak en uzun süreli ulaşım. İstanbul – Çerkezköy- Saray – Vize – Demirköy üzerinden olan yoldur. Bu güzergah ile Trakya’nın birçok büyük tarihi ilçesini ve yeşil Trakyayı görmüş olacaksınız. Dupnisa Mağarasının karşısında bulunan açıklık alanda rahatlıkla kamp kurabileceğiniz alanlar olduğunu belirtmek isterim.

Ne yenir: Piknik alanında bir gözlemeci var. Ayrıca Piknik alanında doğal ürünler satılıyor.  Dupnisa mağarasından çıkıp Kırklareli  veya Pınarhisar’a giderseniz size köfte yemenizi tavsiye edeceğim. Kırklareli'nde Ayan Kardeşler ve Birtat Köftecisi en çok rağbet edilen köftecilerdir. Fakat diğer köftecilerin de bu iki köfteciden pek bir farkı olmadığını söyleyebilirim.

Alış veriş: Kırklareli ve çevresinde Süt ve süt ürünlerini alabilirsiniz. Çeşit çeşit peynirleri alabileceğiniz pek çok dükkan var. Ayrıca Şehir merkezinde bulunan Tarihi helvacıdan çeşit çeşit helva alabilirsiniz.

Gittim Gezdim Yazdım..

Gitme sırası sizde

Ali Cantaş      

Outdoor Türkiye

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..