Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '09

 
Kategori
Bilim
 

Düşünce okunmuş

Düşüncenin yüzde seksen oranında okunduğunu yazıyor gazeteler. Bilim adamları yüzde 80 oranında düşüncelerin okunabilmesinin insanlık için çok önemli bir gelişme olduğunu, ancak hastanın rızası dışında, kötü emeller için kullanılma ihtimalinin de "korkutucu" olduğunu söylemişler.

'İnsanlık için çok önemli bir gelişme' nedir?

İnsanlığın hep bir ilerleme içinde olduğu yaygın bir düşüncedir, bazı muhalifler ise, bunu reddeder, ve her değişmenin gelişme olmadığını ve insanlığın süregiden bir gelişme içinde olmadığını savunurlar.

Geçmişte, bu tür imajinasyonumuzu zorlayan gelişmeler olduğunda da, düşünce dünyasında yarılmalar olmuştur. Örneğin, canlı klonlanması, canlının genomi ile oynanması, doğacak bebeğe, doğmadan yapısal müdahalelerde bulunulması gibi şeyler. Bu gelişmelere karşı, bazı kesimler, etiği ileri sürüyorlar.

'Bu etik' nedir?

İster pozitif anlamda gelişmeyi alalım, isterse etikten bahsedelim, bunlar aslında içrek kavramlardır. Anlamını, kendi kurgusundan alır. Varlığı çerçeveleme ve ona anlam yüklemedir. Bu içreklik, insanın içrekliğidir. Oysa varlık sonsuzdur, çerçevesizidir, insanisizdir. Bu olanlar insanlık için çok önemli bir gelişme de değildir, bu gelişmeler etiğe aykırı da değildir. Varlık, varolmaktadır sadece. Bu yorumlama da, ne kadar soyut olursa olsun, insani bir içreklik taşır, ama bu kaçınılmazdır, çünkü insanız, insanca olacağız.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..