Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '10

 
Kategori
Eğitim
 

Düz Liseler Kaldırılıyor Ve Meslek Liseleri Modernize Ediliyor…

Düz Liseler Kaldırılıyor Ve Meslek Liseleri Modernize Ediliyor…
 

Nasıl ki, yanlışa yanlış diyorsak eğitim ile ilgili konularda doğru olan kararlarıda desteklemek gerekir. Milli eğitim bakanlığı günün koşullarını göz önünde tutarak hem işsizliği azaltmak hemde kalifiye eleman yetiştirmek amacı ile aldığı bu kararlarda genç kuşakların gelecek endişelerini en az seviyeye indirmeyi amaçlamıştır.

Belkide yıllar önce alınması gereken kararlardı bu kararlar. Şimdi bu kararlar doğrultusunda görevin sorumluluğunu asıl üstlenmesi gereken sanayicilerimizdir. Burada milli eğitim üzerine düşeni yerine getirerek bu kararlara imza atmıştır. Şimdi sanayi kuruluşları ve bu kuruluşların örgütlenmeleri kendi profesyonel eleman ihtiyaclarını karşılamaya yönelik bu kararlara sahip çıkarak milli eğitimin yanında yer almalı ve gereksinimlerini karşılayacak şekilde meslek liselerinde yapılacak olan modernizasyonda üzerine düşeni yerine getirmelidir.

Tabi ki, buradada öncelikle öğrencilerimiz bilinçlendirilmeli üniversite sınavlarında olduğu gibi herkesin belli bir bölüme yüklenmesi engellenmelidir. Öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda mesleki eğitime yönlendirilmeleri sağlanmalıdır.

Bu karar doğrultusunda bugünkü sistemde düz liselerde okuyan öğrencilerin yoğunluğundan dolayı eğitim sisteminde okullarımızda yaşanan sıkıntılar azalacaktır. Üniversite sınavlarında başarı oranı yükselecektir. En önemliside okumuş ve yetişmiş bir işgücü potansiyeli oluşacaktır. Meslek liselerinde kalite bilinci ile mesleğine profesyonelce bakan bilinçli ve tahsilli bir şekilde yetişen işgücü doğal olarak ekonomimize ve sanayimize hem randıman hemde kalite olarak artılar katacaktır.

Ayrıca ileride muhakkak bunu takip eden milli eğitim meslek yüksek okullarında arttırım sağlayarak bu işgücünün belli kısmının meslek yüksek okullarına geçişini sağlayarak ara elemanların yetişmesini sağladığı gibi teknik elemanların ve yönetici kadrosununda aynı bilinçle yetişmesini sağlayarak bu işgücünün bir birini tamamlayan bir ekip olmasını sağlamanında önünü açacaktır diye düşünüyorum.

Ülkemiz gerçeklerini göz önüne aldığımızda ve günümüzde bir sürü üniversite mezununun işsiz kaldığını düşündüğümüzde bu kararın ne kadar büyük bir önem taşıdığı ortadadır. Düşündüğümüzde bir sanayi kuruluşunda mühendis veya yönetici kadrosu dediğimiz kısım o işyerinin eleman sayısının % 10 luk kısmını bile oluşturamamaktadır. Çoğunluk ara eleman denen kısımdan oluşmaktadır. İşte bu karar o ara eleman denen kısmın yetiştirilmesinde ve sanayimize kazandırılmasında büyük önem teşkil edecektir. Bence bu alınan karar milli eğitim için değil ülke için alınmış en önemli ve en mantıklı karardır. Hem yetkililerin hem sanayicilerin hemde öğrenci ve velilerin el birliği ile desteklemeleri gereken bir karardır.

Tabi bu kararla ilgili çekincelerimde mevcuttur. Bu çekincelerim milli eğitimden yana değil biz öğrenci ve ailelerimizden yanadır. Her konuda olduğu gibi ailelerimiz gene eleman ihtiyacı doğrultusu yerine isim bakımından meslek seçmeye kalkarak belli bölümlere yüklenerek bu kararı kaosa sürükleyebilirler. İşte burada görev öğretmenlerimize ve eğitimcilerimize düşmektedir. Öğrencileri ve velileri bu konuda bilgilendirerek bu kaosun önüne geçmelilerdir.

Sanayicilerimizde bu karar doğrultusunda milli eğitimin yanında yer alarak meslek liselerinin günümüz koşullarına ve kendi eleman ihtiyaçlarına göre modernize edilmesinde üzerine düşen görevi yerine getirmelidirler. Kendileri için büyük bir potansiyel yetişmesine yardımcı olmalıdırlar.

Öncelikle öğrenciler bu kararda kendilerini mağdur edilmiş görmek yerine kendilerine sağlanan bu imkanın aslında gelecek endişelerini gidermek için olduğunu anlamalı ve bu uygulamaya sahip çıkmalıdır. Çünkü işsiz bir üniversite mezunu olmak yerine meslek sahibi çalışan bir lise mezunu olmak hem maddi hemde manevi açıdan daha mantıklıdır.

Önemli olan diploma değil diplomanın bize sağladığı iş imkanlarıdır. Şayet meslek liseleri bizlere bu iş imkanını sağlıyor ve mezun olduğumuzda ne yapacağız korkusunu taşımak yerine gidip mesleğimi yapar ekmeğimi kazanırım diyebiliyorsak işte bu noktada aldığımız eğitim hedefine varmış demektir. Bu açıdan baktığımızda da meslek liselerinin bu hedefte bizlerin en büyük imkanı olduğu ortadadır.


Saygılarımla

Burçak YAZICI

 
Toplam blog
: 168
: 1098
Kayıt tarihi
: 02.07.10
 
 

4 kasım 1996 yılında İstanbul'da dünyaya geldim. Bu sene ilköğretimden mezun oldum. Okul hayatımd..