Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '08

 
Kategori
İnternet
 

E-Devlet huzurlarınızda, Devletin yolu gerçekten kısaldı mı?

E-Devlet huzurlarınızda, Devletin yolu gerçekten kısaldı mı?
 

Başbakan “Ya Allah, Ya Bismillah” diyerek devletin kısayolu E-Devleti açtı. Bize de hayırlı uğurlu olsun demek düşüyor.

2003 yılından beri yürütülen, yalnızca T.C. kimlik numarası ile devlet kurumlarından bilgi temin edilebilmesine, kurumlarla yazışmalar yapılabilmesine olanak sağlayacağı belirtilen, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulacağı "E-Devlet Kapısı Projesi" uygulamaya girdi.

E-Devlet’e http://www.turkiye.gov.tr/ adresinden ulaşılabiliyor.

E-Devlet uygulaması ile vatandaşın tek bir kapıdan tüm devlet hizmetlerini alabilmesi amaçlanmış.

Ancak E-Devlet Kapısı'ndan hemen öyle girmek kolay değil. Devlete kısa yoldan ulaşmanın bir de maliyeti söz konusu. Kişiye özel işlemler için şifre, elektronik veya mobil imza gerekiyor. Şifreler PTT bürolarından temin edilebilecek. Elektronik imza edinmek ise oldukça maliyetli. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı izni olan özel firmalardan alınabiliyor ve ödenecek bedel 320 YTL ye çıkabiliyor. Ya da Avea ve Turkcell’den mobil imza alınacak. Mobil imza hizmetinden bir işlem için veya aylık olarak, en az 2 kontör ile en fazla 5 YTL karşılığında yararlanılabilecek.

Proje 19 milyon Euro’ya mal olmuş, ilk etapta 150 bin, 2009 sonuna kadar 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. En pahalı internet kullanımına sahip ülkelerden biriyiz, interneti kullanım yüzdemiz çok düşük olmamasına rağmen blinçli kullanacak düzeyde miyiz biraz şüpheli. Bu nedenle E-Devlet’in çok sayıda kişi tarafından kullanılması biraz zor gibi.

Siteye girdim, ilk etapta fonksiyonlarını tam olarak algılayamadım. Daha önce zaten var olan, kurumların kendi web sitelerini tek bir sitede toplamış gibi ve şu an için sadece bilgilendirme hizmetleri var görünüyor. Herhangi bir yazışma mümkün mü çözemedim zira şifre gerekiyor.

Sadece kimlik numarası ile bilgi edinme mahiyetinde bir portal projesi ise milyonlarca Euro’ya yazık olmuş derim.

Bir de sistemde güvenliğini nasıl sağlayacaklar? KEY ödeme listeleri rezaleti gibi olursa vatandaşın işi zor. Kişisel verilerin güvenliği en önemli konu. Umarım böyle ciddi bir projede gereken bilgi güvenliği önlemleri alınmıştır.

E-Devlet projesi uygulamaya konuldu ancak gerekli yasal düzenlemeleri ve önlemleri önümüzdeki yıla bırakılmış. Yani henüz tam işlerliğe kavuşmuş değil. Zira bizim kamu sistemimiz mevcut yapısı ile o kadar hantal ki sanal ortamda hizmet vermeye uygun olmayan bir mevzuat alt yapısına sahip. Bu nedenle düzenlemeler gerekecektir.

E-Devlet uygulaması bugün tüm dünyada başarı ile uygulanıyor ve sadece kimlik no.su ile tüm devlet hizmetleri gerçekten de ayağınıza geliyor.

Doğru E-Devlet yaklaşımı, farklı servislerin birbirleriyle bilgi alış verişi yapabilmesidir. Bizim e-devletin böyle olup olmadığını zamanla kullanarak anlayacağız galiba.

Şu andaki hali ile çok büyük bir yenilikmiş gibi görünmüyor.

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..