Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '10

 
Kategori
Haber
 

e-Devlet şifrenizi aldınız mı?

Türk Dil Kurumu' ndaki Türkçe karşılığı "genel ağ" olan internetin, hayatımızın hemen her alanına imzasını atması ile birlikte pek çoğumuz işlerimizi artık internet üzerinden gerçekleştirmeye başlamıştık. Zamanın hızla aktığı ve takvimlerin ne denli hızlı değiştiğini anlamadığımız çağımızda artık banka kuyruklarında beklemiyor, ödeme ve havale işlemlerimizi internet aracılığıyla gerçekleştiriyor, alışverişlerimizi internetteki sanal marketlerden yapıyor, siparişlerimiz ayağımıza kadar geliyordu. Bu sayede vakitten kazanıyor, yorulmadan, beklemeden, tek tıkla hayatımızı idame ettiriyorduk.

Türkiye' de yaşayan vatandaşlar olarak "kamusal işlemlerimizi de sıkıcı kuyruklarda sıra beklemeden yapabilsek ne kadar iyi olur" diyorduk. Halkımızın yaşadığı en önemli sıkıntı bürokrasi, halk arasındaki söylemiyle "bugün git-yarın gel" dönemi artık önemli ölçüde sona eriyor. Çünkü devlet artık yeni bir uygulamaya geçti; bu uygulamanın adı: e-Devlet.

Peki nedir bu e-Devlet? Devletin vatandaşlara sunduğu bu hizmetten yararlanabilmemiz için nelere ihtiyacımız var?

e-Devlet'in açılımı Elektronik Devlet; yani vatandaşlara Devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demek... Vatandaşların, çeşitli kurumlardaki kamusal işlemlerini, bürokrasi sıkıntısı çekmeden -devletin oluşturduğu elektronik ortamda- gerçekleştirmesini amaçlayan ve bu sayede bürokrasiyi en aza indirmeyi, hatta pek çok işlemde ortadan kaldırmayı hedefleyen bir uygulama olan e-Devlet, ayrıca kurumlar arasındaki işlemlerin yine internet üzerinden daha hızlı gerçekleştirilmesini sağlayan ve bu sayede kurumların da çalışma yükünü ve maliyetini azaltan son derece faydalı bir elektronik uygulama...

www.turkiye.gov.tr adresi, internet ağındaki resmi devlet kurumudur. Bu siteye ilk girişte işlem yapamıyoruz. Çünkü T.C. Kimlik numaramız tek başına yeterli değil. Yapacağımız işlemin bizim tarafımızdan yapıldığının bilinebilmesi için öncelikle bir şifreye ihtiyacımız olacak. Bunun için öncelikle herhangi bir PTT Merkez Müdürlüğüne gidip, üzerinde T.C. Kimlik numarası yazılı olan nüfus cüzdanımızı buradaki görevli memura şahsen ibraz ederek 2 TL karşılığında şifremizi almalıyız.

T.C. Kimlik numarası ve PTT'den aldığımız şifre ile e-devlet sistemine ilk girişte bizden şifremizi değiştirmemiz istenecektir. PTT'den aldığımız şifreyi, " ekranda sistemin bize anlattığı yönergeler doğrultusunda belli kriterlere uygun olarak kendimizin belirleyeceği özel bir şifre" ile değiştirdikten sonra işlemlerimizi yapmaya başlayabiliriz. Bizim asıl şifremiz ekrandaki yönergeler doğrultusunda değiştirdiğimiz yeni şifredir. Güvenliğimiz için, yani başkalarının bizim adımıza işlem yapmasının önüne geçmek için şifremizi hiç kimseyle paylaşmıyoruz. Mümkünse şifrenizi ezberleyerek aklınızda tutunuz. Bu sayede şifrenizin başkalarının eline geçmesini de önlemiş olursunuz. Şifrenizi kaybettiniz veya unuttuysanız tekrar herhangi bir PTT Merkez Müdürlüğüne gidip 4 TL ödeyerek yeni şifrenizi alabilirsiniz.

e-Devlet' ten yararlanabilmek için şifrenin dışında, ıslak imza yerine geçen elektronik imza; kısaltılmış adıyla e-İmza sertifikasına ihtiyacımız olacak. Elektronik ortamda bulunan bir belgeyi imzalamaya yarayan ve belgeyi imzalayanın kim olduğunun anlaşılabilmesi için gerekli olan Elektronik İmza Sertifikamızı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı'na başvurarak alabiliriz. Bu hizmeti sağlayan firmaların listesine ve e-İmza hakındaki diğer bilgilere http://www.tk.gov.tr/eimza/eshs.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

e-Devlet' ten yararlanırken kullanabileceğimiz e-imza dışında ıslak imza ile eşdeğer olan bir başka alternatif ise "Mobil İmza"dır. Mobil elektronik imza GSM işletmecileri tarafından sunulan bir hizmettir. Mobil imzanızı alabilmeniz için sim kartınız ve cep telefonunuz ile birlikte Turkcell ya da Avea GSM şirketlerinden birine başvurmanız gerekmektedir.

e-Devlet sayesinde işlemlerimizi oturduğumuz yerden daha hızlı yaparken güvenliği de elden bırakmamak gerek. Devlet mutlak ki üstün güvenlik teknolojileri sayesinde bilgilerimizi koruyordur ancak internet denen uçsuz bucaksız denizde korsanlara engel yok. e-Devlet Kapısı'na giriş yaparken güvenliğiniz için tarayıcınızın adres satırında https://giris.turkiye.gov.tr yazmalıdır. Ayrıca tarayıcınızın alt kısmında güvenlik (kilit) simgesinin göründüğünden emin olmalısınız. Bu iki ögeden birinin eksik olması durumunda güvenliğiniz tehlikede demektir. Bu durumda işleme devam etmeyiniz.

 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..