Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

E-ticaret sitesi ödeme altyapısı

E-ticaret sitesi ödeme altyapısı internette ürün satışı gerçekleştirirken tahsilat yapılabilmesi için gerekli olan ödeme sistemlerinin bir araya gelmesi ile oluşan yazılım bütünüdür. Sanal mağazalarda verilecek lan siparişlerde, müşterilerin ödeme yapabilmesi için ödeme alt yapısına ihtiyaç duyulmaktadır. Şu an Türkiye'de en çok kullanılan ödeme sistemleri Kredi Kartı, Havale / Eft, ve Kargoya Kapıda Ödeme sistemleri olarak belirtilebilir.

Şimdi dilerseniz bu ödeme sistemelerinin kurulumu, altyapısı ve kullanımı hakkında bazı bilgilendirmelerde bulunalım.

1.) Kredi kartı ile yapılan ödemeler

 E-ticaret sitelerinde kredi kartı ile ödeme alabilmek için sanal pos alt yapısının kurulu olması ve bankalara sanal pos başvurusu yapılması gerekmektedir. Sanal pos bir diğer bilinen adı ile VPOS online kredi kartı tahsilatı yapılabilmesi için geliştirilmiş olan yazılımdır. Bankalara başvuru yapılarak alınabilmektedir. Günlük hayatta kullanılmakta olan fiziksel posların (kredi kartı ile temas edilerek çekimlerin yapıldığı poslar) internette hiç bir fiziksel temasa gerek duyulmadan sadece kart bilgileri ile ödeme yapılmasını sağlayan sistemlerdir. 

Sanal pos başvurusu yapabilmek için bankaların sizden istemiş olduğu şey e-ticaret sitenizin hazır olması ve gerekli sözleşmeler ile birlikte şirket bilgilerinizin iletilmesidir. Herhangi bir banka şubesine giderek bu bilgiler aracılığı sanal pos başvurusu yapabilirsiniz. Yapılan başvurular olumlu ya da olumsuz bir şekilde sonuçlanmakta, olumsuz olduğu taktirde sebepleri sizlere iletilmektedir. Olumlu olduğu taktirde banka tarafınfan sizlere bir kullanıcı hesabı ve şifresi verilir. Kullanılan e-ticaret paketinde sanal pos alt yapısı mevcut ise direk olarak bu bilgiler aracılığı ile entegrasyon sağlanmaktadır. Kredi kartlarından taksitli veya tek çekim olarak ödeme alınabilmektedir.

Kullanıcılar kredi kartı ile ödeme yaptıklarında direk olarak detaylı bilgiler sipariş panelinize düşmektedir. Bütün bu bilgilerin yanı sıra bilinmesi gereken şey ödeme sayfalarında SSL şifreleme sistemlerinin kullanılma zorunluluğudur. SSL şifreleme sistemleri ile birlikte müşteri bilgilerinin üçüncü bir şahısın eline geçmesi engellenmektedir.

2.) Havale/Eft ile yapılan ödemeler

Şirket bilgileriniz ile birlikte banka şubelerinden hesap açtırmanız yeterli olmaktadır. Sipariş verildikten sonra havale/eft seçeneği seçildiği taktirde, tüketicilerin karşısına işletmenin hesap numaraları ve ödemesi gerekn ücret ile birlikte girmeleri gereken referans numarası çıkmaktadır. Dilerse işletmeler direk olarak iletişim bilgileri sayesinde müşteri ile temasa geçmekte dilerler ise referans numarası ile yapılan ödemeyi kontrol öderek alınan ürünü göndermek için hazırlığa geçmektedirler.

Havale ile aynı banka hesabına sahip olan müşteriler 7/24 ödeme yapabilmektedirler ve ilgili ücret direk olarak hesaba geçer. Ancak eft yani başka banka hesabından yapılan ödemelerdegenel olarak hafta içi 09.00-17.00 arası aynı anda hesaba para aktarımı yapılabilmekte aksi taktirde ertesi bir güne ilgili ücret hesaba geçmektedir. Bu sebeple ne kadar fazla bankadan hesabınız olur ise o kadar müşteri ile anlık olarak ödeme alma şansınız bulunmaktadır.

3.) Kargoya Kapıda yapılan ödemeler

Herhangi bir kargo firması ile anlaşma yapılması yeterli olmaktadır. Yapılan anlaşma sonucu gönderilen kargolarda işletemelerin yerine kargolar, teslimat sırasında tahsilatı yapmaktadırlar. Ve belirlenen periyotlarda ilgili işletmenin hesabına yapılması gereken ücretler topluluğu ödenmektedir. 

E-ticaret paketlerinde olması gerekenler

Kullanılmakta olan e-ticaret paketlerinde yukarıda anlatılan ve diğer bütün ödeme sistemi altyapısının mevcut olması gerekir. Aksi taktirde yapılacak olan yeni bir ödeme sistemi entegrasyonunda istenilmeeyen sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Tasarım, güvenlik, yazılım ile brilikte kullanılmakta olan ödeme sistemlerinde satışlarda büyük etkisi bulunduğunun unutulmaması gerekir.

 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..