Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '08

 
Kategori
Haber
 

Eczaneler kapatılıyor

Eczaneler kapatılıyor
 

AKP Hükümetinin hazırlığını yaptığı "Drug Store" (İlaç Deposu) olarak bilinen “Zincir Eczane” uygulaması için çalışmalar sürüyor. Avrupa ülkelerinin bir kısmında uygulanan bu sistemi Türkiye’de uygulamaya çalışıyor.

Küçük sermayeli “Semt Eczaneleri” borçları ve sıkı denetimler karşısında iflasın eşiğine gelen çok sayıdaki eczanenin kapanmasının ardından bu sistem yasal zemine oturtulacak. Drug Store’la piyasaya girecek büyük sermayeler karşısında, tek bir eczacının işlettiği eczaneler kalamayacak, yok olup gidecektir.

AKP Hükümetinin uyguladığı ilaç politikasıyla bunun temelleri çok önceden atıldı. İlk etapta eczanelerin kâr marjı düşürüldü, geri ödemelerdeki gecikmeler, aylarca bekletildikten sonra ödeme yapması eczacıları dar boğaza soktu. İlaç depolarına büyük miktarda borçlanan eczaneler, kredi ile ayakta durmaya çalıştı. Bir çok semt eczanesi bu süreçte kapanma noktasına geldi.

Küçük eczane sahipleri bu mücadeleyi sürdürürken, sıkı bir denetleme ile karşılaştılar. Rutin Eczacı Odalarının denetimlerinin yanı sıra, maliye, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kontrol ekipleri bu eczaneleri sıkı takibe aldı. Mali sıkıntı içerisinde olan bir çok eczanenin, yasalara aykırı ilaç kupürü ile kazanç sağlamasına yönelik girişimler olabileceği ihtimali ile hareket eden müfettişler, eczaneleri çok sıkı bir denetime aldı. Müfettişlerin yetersiz kaldığı zamanda da yasal izinli olarak mali polisler” devreye sokuldu.

Yapılan bu denetimler sonucunda, en ufak bir hatasını, 3 ay kapatma cezası ile ödeyen eczacıların durumu iflas demektir. Üç ay boyunca vatandaşa ve kurumlara ilaç satamayan, geri ödemeleri zaten aksayan; bu müddet zarfında dükkan kirası ile geçim sıkıntısını yaşayan, küçük sermayeli eczanelerin, ayakta kalması neredeyse olanaksızdır.

Bu şartlar altında, eczacıların; beyaz eşya ürünleri satanlar, bakkallar, şarküteriler vs gibi küçük esnaftan farkı kalmayacaktır, büyük sermaye sahipleri karşısında ezilip yok olacaktır. Semt eczanelerinin yok olmasının istenmesinin altında yatan gerçek, bu pastanın birilerine sunulmasından başka bir şey değildir.

”Eczane Zincirleri” oluşturmak istenmesi; geçenlerde parti yönetiminden istifa ederek ayrılan, marketler zinciri olan şahısa mı yöneliktir? Bunun yanı sıra bir “Hedef” mi belirlenmiştir? Bu gelişmeler karşısında, yaratılan ortama paralel olarak; büyük holdinglerin ve ilaç firmalarının bu kazançtan pay almak için çalışmalar yapması, oynanan oyunun en büyük kanıtıdır.

Eczacıların iflası ve semt eczanelerini yok edilmesi üzerine kurulmuş bu düzende “aynı marka” adlarla açılacak “zinciri eczanelerin” tüm ülkede hayata geçirilmesi fazla uzakta değildir.

M. Şükrü ŞEKER
29.03.2008

 
Toplam blog
: 3
: 1395
Kayıt tarihi
: 06.03.08
 
 

49 yaşında, İstanbul'da yaşayan bekar biriyim, ticaretle uğraşıyorum. Hürriyet gazetesi dahil bir ka..