Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '07

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitime modern bakış üzerine kısa bir deneme

Eğitime modern bakış üzerine kısa bir deneme
 

Bugün öğretmenler günü. Öğretmenliği özenle, isteyerek, öğrenerek yapan öğretmenlere kutlu olsun!

Hepimiz ya da çoğumuz öğrenci olduk. Gene aynı şekilde bir anlamda öğretmen de olduk. Etrafımızda öğrenmek isteyen küçükler ve büyükler olduğu sürece biz de öğretmen olduk. Öğrenme ve öğretme işini hepimiz bir ucundan biliriz. Bir de bu işin resmi eğitimini alan ve resmen öğretmenlik sıfatına sahip kişiler var. Onların bir kısmı gerçek öğretmendir benim gözümde, diğer bir kısmı da, değil. Genel olarak hepsini öğretmenden saymak adet olmuşsa da...

Bir kere öğretmek ne demektir? Öğretmek öğrenmek demektir. Her öğretmen her şeyden önce bir öğrencidir, öyle olmalıdır. Öğrenmeye devam etmeyen öğretmene, öğretmen denemez. Hem branşını ve giderek her şeyi öğrenmeye çalışacak, ki bu her insanın normal halidir aynı zamanda, hem de öğretirken öğrendiğini unutmayacak. Bu konuda yazanların içinde yazılarını en beğendiğim yazarlardan biri olan Tınaz Titiz'in de bahsetttiği gibi öğretmen öğrencilerden biri olmalıdır, kendini öyle görebilme vizyon ve misyonuna sahip olmalıdır. Bu göründüğü gibi kolay bir iş değildir. Öğrenciye saygıyı gerektirir. Kibirli olmamayı gerektirir. Her şeyden önce bilgi denen şeyin kendine ait olmadığı bilincini gerektirir.

İnsan en iyi öğretirken öğrenir, bu yüzden öğretmenler şanslıdır. Bu şansı iyi kullanmalıdırlar.

Öğretmek, öğretebilmek öğrenmeyi bilenlerin işidir. Öğrenmeyi bilen nasıl öğreteceğini de bilir. Sevmeden öğrenilemeyeceğini de bilir. Çağcıl kuramlardan biri; bir kişinin neyi, nerden (kimden) ve nasıl öğreneceğine kendisinin karar verdiği durumda ancak öğrenebileceği ve öğrendiğini unutmayacağı şeklindedir. Bunu Türkiye'nin eğitim sistemine uygulamanın ne zor olduğunu görürüz. Gene de hiçbir konuda ümitsiz olmamak gerekir. Ben daima 'insan faktörü'ne güvenirim. Öyle öğretmenlerimiz var ki bütün bunları bir şekilde uyguluyorlar. Asıl amaç olan, öğrencilere öğrenmeyi (dersi değil) sevdiriyorlar, bu arada, öğretiyorlar. İşte bu öğretmenlerin 'öğretmenler günü' kutlu olsun!

Gene de öğrenme ve öğretme işine soyunan herkese selamlar...

 
Toplam blog
: 5
: 1415
Kayıt tarihi
: 28.06.07
 
 

Ressam, deneme yazarı, eleştirmen, kimya yüksek mühendisi. Evli, iki çocuklu. İngilizce çok iyi, Alm..