Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonomi büyüyor ama halka yansımıyor, neden?

Ekonomi büyüyor ama halka yansımıyor, neden?
 

AKP nin her fırsatta övündüğü ekonomik büyüme bazı soru işaretlerini de yanında getiriyor. Anlatılana göre dünyanın yirmi ekonomisinden biriyiz. Ama ne yazık ki bu muhteşem durumdan sıradan halkın haberi yok.

TÜİK denilen kurumun istatistiklerine çok fazla güvenmediğimiz bilinen gerçektir. Çünkü onun açıkladığı rakamlar ile sokaktaki vatandaşın rakamları birbirini hiç tutmaz. Adeta hükümetin bir yayın organı gibidir. Ancak yinede başka alternatif olmadığı için onun verilerinden yola çıkmak zorundayız.

Satın alma gücü paritesi çok önemlidir. Zira sokaktaki insanın doğrudan alım gücünü belirler. Bu bakımdan bir ülkedeki sıradan vatandaşın ekonomik durumunu en iyi belirten parametredir.

Satın alma gücü paritesi ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanmaktadır. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilmekte ve ondan sonra hesaplanmaktadır.

Karşılaştırmalarda, 27 Avrupa Birliği üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 1 üyelik müzakereleri devam eden ülke (Hırvatistan), 4 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) ve 2 potansiyel aday ülke (Arnavutluk ve Bosna-Hersek) kapsanmaktadır.

.Toplam 37 Avrupa ülkesi arasında Türkiye maalesef otuzuncu sıradadır.  Satın alma gücü söz konusu olduğunda geçebildiğimiz ülkeler özgürlük getirilen parçalanmış Yugoslavya ülkeleri, Romanya ve Arnavutluk’tur.

İflasın eşiğinde dediğimiz Yunanistan vatandaşının satın alma gücü nerdeyse bizim iki katımızdır.

Hal böyle ise ekonomide büyüyoruz sözleri ya gerçek dışıdır, ya da büyüyen ekonominin getirdiği katma değer buharlaşıp gitmektedir.

İzmir 2012-12-14

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..