Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '08

 
Kategori
Siyaset
 

Ekonomik kriz ve siyasi sonuçları

Ekonomik kriz ve siyasi sonuçları
 

İnsanoğlunun yaratılışından beri temel ihtiyacı beslenmedir. Bir başka deyişle karnını doyurduktan sonra diğer ihtiyaçlar belirir. Karnı doymadan başka ihtiyaçların önemi yoktur. Günümüz modern medeni toplumlarında da bu ilke ve öncelik değişmemiştir.

İlkel kabilelerden modern toplumlara kadar yöneticilerin birinci görevi halkın doyurulmasıdır. Halkının karnını doyuramayan yöneticiler ve daha ileri aşamada halkının karnını doyuramayan sistemler yıkılır ve yerine yenisi inşa edilir. Yöneticileri değiştirmek günümüzde demokratik toplumlarda daha kolay olmaktadır. Sistem değişikliğine gitmek daha derin sorunlarla karşılaşılınca mümkün olmaktadır.

Yedi yıl önce AKP’yi işbaşına getiren temel faktör ekonomidir. O günden bu güne AKP’yi yine ekonomi sürüklemiştir. Dünya konjonktüründen kaynaklanan refah rüzgârı, diğer etkenlerle birleşerek AKP’yi güçlü ve cesur kılmıştır. Yakın geçmişimizde yaşamış olduğumuz bütün ekonomik sıkıntılar sonrası yönetim değişiklikleri olmuştur. Türkiye’de henüz yeni etkileri hissedilmeye başlayan dünya finans krizinin siyasi sonuçları olacaktır.

ABD de yaşanan son başkanlık seçimi iyi tahlil edilmelidir. Sanal ortamda reel sektörlerin türevi olarak büyüyen ekonomi balon gibi sönmeye başlayınca, insanlar seçtikleri kişinin ne rengine, nede geçmişine bakmaktadırlar. Seçecekleri kişinin vaatleri ve bunu nasıl yapacağını anlatması her şeyden daha önemli hale gelmektedir.

Ekonomik krizin boyutu , siyasi sonuçlarının boyutlarını da belirleyecektir. Bunu bütün siyasiler bilmektedir. 2009 baharında yapılacak yerel seçim sonunda erken genel seçim gündeme oturacaktır. Siyasetteki değişimden en çok faydalanacak olan CHP olmasına rağmen etkili söylevler geliştirememektedir. CHP bu sorununu en kısa zamanda çözmesi gerekmektedir.

Sn Deniz Baykal’ın İstanbul’da çarşaflı kadınlara rozet takması eleştiri konusu olmuştur. Olmaya da devam edecektir. Karın doyurma işi öyle bir şeydir ki insana çarşaf da giydirir, perukta taktırır. Temelde tartışılacak bir konu olmasına rağmen, çarşaflı kadın sahnesini böyle algılamak gerekir.

 
Toplam blog
: 30
: 706
Kayıt tarihi
: 05.08.08
 
 

1958 doğumlu İst üniversitesi mezunu. Tenis ve siyaset ilgi alanı. Belgesel tutkunu. ..