Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonomik krizin sorumlusu yönetimdir…

Ekonomik krizin sorumlusu yönetimdir…
 

Bir ülkede ekonomik kriz varsa, sorumlusu yönetimdir. Evet;bu gün ülkemizi de yavaş yavaş etkisi altına almaya başlayan ekonomik krizin sorumlusu yönetimdir. Tabii ki dünyayı saran kriz bizi de etkileyecekti. Ancak istenilse bu etki son derece sınırlı olabilirdi. Nedenlerin bir kısmını şöyle sıralayabiliriz.

1) Yönetim baştan beri ülkenin kısa, orta ve uzun vadedeki çıkarlarını değil, yabancıların kısa vadede ki çıkarlarını düşünmüştür.

Bu maddeyi şöyle açabiliriz: Eğer siz elinizdeki borçlanmave kredi temin imkanlarını kullanıp düşük kur yüksek faiz politikası uygularsanız, eloğlu getirdiği sıcak para ile sizi soyar.

2) Ülkenin gelir getiren çok değerli öz varlıkları özelleştirme adı altında elden çıkarılmış, gelen para da verimli yatırımlara (örneğin enerji) dönüştürüleceğine, tabiri caizse, seçim yatırımı olarak kullanılmıştır. Bunda da başarılı olunmuş ki %47 ile yeniden seçilmiştir.

3) Ekonomik verilerden bahsedilirken, örneğin, hep ihracatımızın ne kadar yükseldiği, rekor üzerine rekorlar kırıldığı halka anlatılırken, ithalat rakamlarına hiç değinilmemiştir. Aynı konu başka veriler için de geçerlidir. (döviz rezerv rakamları gibi).

4) Tüketim mallarının ithalatı izlenen politikalarla adeta teşvik edilmiş, borçla tüketim arzusu azdırılmış, sahte bir cennet oluşturulmuştur.

5) Üretmeden tüketim teşvik edilmiş, (bir kısım yardımlar, sadakalar), ülke tarihinin en büyük borç rakamına ulaşmıştır.

-

Bu gün basında yer alan, Sayın Başbakanın şu ifadesi ilgi çekicidir. Cümle aynen şöyle:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyayı etkisi altına alan küresel krizle ilgili olarak, “Bu olay finans sektörünü alâkadar ettiği kadar, reel sektörü ve KOBİ’leri ilgilendiren bir konu. Kimse her şeyi hükümetten beklemesin. Hükümet kalkıp da herkesin boşalan kasasını dolduracak, böyle bir şey söz konusu değil” dedi. Çok da doğru. Ama çok da geç kalınmış. Eğer bu sözleri ilk yönetime geldiklerinde söyleyip, gerekli politikaları uygulasalardı, bu gün hakikaten krizden çok az etkilenerek çıkardık.

Maalesef görülüyor ki, bu borç yükü ve zayıf ekonomi, sadece bizi değil gelecek nesli de ipotek altına almıştır.

Şimdi şu sorulabilir: Yönetim bunları bilmiyor mu? Ben şahsen bildiğini düşünüyorum. Bilerek yapmışlarsa, bunun adı nedir? O ismi de siz koyun lütfen!

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..