Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

Elveda 19 Mayıs kutlamaları...

Elveda 19 Mayıs kutlamaları...
 

Bu ülkede yaşayan  hiç bir genç yoktur ki, 19 MayısAtatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gelince coşmasın…

Ama bundan böyle  bütün gençlerin coşkuları yarım kalacak! Üstelik bu ülkede yaşayan vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu ise bu coşkuyu hiç yaşayamayacak.

Çünkü bundan böyle gençler bayramı okullarında, belli ölçülerde, kendi kendilerine kutlayacaklar(!). Halk ise bu kutlamaları hiç yapamayacak ve milli bayramını kutlamaktan mahrum kalacak...

Evet, yanlış okumadınız.

Son zamanlarda okuduğunuz bir çok habere şaşırdığınız gibi, bu habere de şaşırmış olmalısınız.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın konu ile ilgili olarak il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı, ilk kutlamaları 76 yıl önce başlayan bir milli geleneği daha tarihe gömüyor…

Yazıda; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, kutlamaların sadece okullarda yapılması istendi.

Müsteşar Emin Zararsız’ın, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer adına İl Milli Eğitim müdürlüklerine dün gönderdiği yazıda, 1 Ekim 1981 tarihli ’Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’(*) hükümlerinde, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Başkent Ankara ve diğer illerde nasıl kutlanacağı, gösterilerin nasıl yapılacağının belirtildiği hatırlatıldı. Kutlamaların kanun ve yönetmelikte yer almayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edilen yazıda, yine kanun ve yönetmelikte, kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hükmün bulunmadığı kaydedildi.

Ayrıca törenlerin yapıldığı mevsim itibarıyla da ilginç bir saptama yapılmış. Gerekçeye bakın şimdi:
    
"Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır."

Yazıda, il ve ilçelerde yapılacak Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin, yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla ve eğitim öğretimin aksatılmamasını teminen, mevzuatında belirtildiği gibi tüm gençliğin dahil edileceği bir formatta gerçekleştirilmesinin uygun görüldüğü belirtilmiş.

Bakanlığın kutlamalarla ilgili belirlediği diğer esaslar ise şöyle:

"Günün anlam ve önemi ile uygun kutlamaların okullarımızda ve öğrencilerimizin katılımıyla icra edilmesine devam edilecektir. Başkent dışındaki il ve ilçelerimizde yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların anılan yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmesi hususunda gereğini rica ederim."

Çoğumuzun da bildiği gibi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları bir süreden beri ulusal da değil, uluslar arası düzeyde kutlanıyor. Ancak yine bir süreden beri “Kutlu Doğum Haftası” arasında sıkıştığını da görüyoruz. Kutlu Doğum Haftası geçen yıl MEB’in internet sitesinde ki kutlanacak belirli gün ve haftalar ‘ilköğretim ve ortaöğretim kurumları sosyal etkinlikler yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle gündeme geldi. Bakanlığın sitesinde belirli gün ve haftalar listesinden yararlanılarak öğretmenler kurulu kararı ile MEB çizelgesinde yer almayan günlerin de kutlanabileceği belirtildi. Bunlar arasında Kutlu Doğum Haftası da vardı. Bu sene ise bakanlık, genelgeyle okullara yapılacak Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini yolladı. Yani etkinlikler resmileşmiş oldu. Genelge; 7 Nisan 2011 tarihli, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzalı.

2011 yılında 30 Ağustos’ta terör acısı nedeniyle ülke genelinde tüm resepsiyonlar iptal edilmişti. Ardından Van depremi yası gerekçesiyle 29 Ekim Kutlamaları iptal edilmişti. Görüldüğü gibi Milli Bayramlar birbiri ardına dökülüyor. Önümüzdeki yıllarda bayramların nasıl kutlanacağını şimdiden kestirmek hem kolay, hem zor.

Adı üzerinde; Milli Bayram. Milleti kucaklaştıran, milleti kaynaştıran ve milli coşkuyu yineleyen ve hatırlatan bayramlar…Bundan böyle onlara ihtiyacımız olmayacak mı? Ya da her şey normal yolunda seyredecek, biz yanılmış mı olacağız? Umarım biz yanılmış oluruz…

Mutlu ve Huzurlu Yarınlar Dileğimle…
 
(*) Bu yönetmeliğin yayımlandığı Resmi Gazete’nin ilgili sayısında, bahsedilen törenlerle ilgili konu, yönetmeliğin 3. maddesinde yer almakta olup, mevcut haliyle buraya aktarılmıştır. Takdir ve yorumu siz sayın okuyucularımındır.

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLARDA YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELİĞİ

Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No: 14/08/1981 - 8/3456
Dayandığı Kanun Tarihi - No: 17/03/1981 - 2429
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No: 01/10/1981 - 17475

3. ATATÜRK'Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI

Bayram, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 da SAMSUN'da karaya çıktığı saat olan 07.00'de başlar ve 19 Mayıs günü saat 24.00'de son bulur. 19 Mayıs günü saat 07.00 de yalnız ANKARA ve SAMSUN'da 21 pare top atışı yapılır.

A. Başkent'te:

a. Anıt Kabire çelenk koyma töreni ve İstiklal Marşı ile bayrağın göndere çekilmesi,
b. ( Değişik alt bent: 13/04/1995 - 95/6791 K.) Bayramın açış konuşması, İstiklal Marşı ile bayrağın göndere çekilmesini müteakip Milli Eğitim Bakanı tarafından tören alanında yapılır.
c. Gençlik adına konuşma yapılması ve şiir okunması, Gençlik adına, bir öğrenci tarafından konuşma yapılır ve bir öğrenci tarafından da şiir okunur.
ç. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinin okunması, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi okunur ve Gençlik Atatürk'e cevap verir.
d. Samsun'dan getirilen bayrağın kabul töreni, Samsun'dan getirilen bayrağın Devlet Başkanına sunulmasından sonra şeref çağrısı yapılarak Gençlik Marşı söylenir.
e. Tören geçişi, Tören geçişi alt komitece tespit edilen sıraya göre yapılır.
f. Gösteriler, Gösteriler alt komitece önceden tespit edilen şekilde yapılır.
g. Programda yer alan diğer faaliyetler uygulanır. Günün anlam ve önemine uygun olarak, halk oyunları, konferanslar, sergiler, yarışmalar, tiyatro, bale, konser gibi çeşitli faaliyetlere yer verilir.
B. Başkent Dışında:
a. Atatürk Anıt ve Büstlerine çelenk koyma töreni ve İstiklal Marşı ile bayrağın göndere çekilmesi,
b ) (Değişik alt bent: 11/04/1984 - 84/7933 K.) Bayramın kutlanması, Mahalli Mülkiye Amiri yanında, Garnizon Komutanı veya Temsilci, Belediye Başkanı olduğu halde, törene katılanların ve halkın bayramını kutlar, İstiklal Marşı ile Bayrak göndere çekilir.
c. Bayramın açış konuşması, Mahalli Mülkiye Amiri veya Kutlama Komitesince görevlendirilecek kişi tarafından yapılır.
ç. Gençlik adına konuşma yapılması ve şiir okunması,  Gençlik adına programda gösterilen konuşma yapılır ve şiirler okunur.
d. Başkent'te uygulanan düzenlemenin (ç) - (e) - (f) ve (g) fıkraları aynen uygulanır.

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..