Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '17

 
Kategori
Güncel
 

Emperyalist "Ajanlarının" Aldattığı Barzani'nin "Çöküşü" Bölgede Kimi Güçlendirir?

Emperyalist "Ajanlarının" Aldattığı Barzani'nin "Çöküşü" Bölgede Kimi Güçlendirir?
 

Fransız diplomat Tissot'un İsa'nın son akşam yemeğine benzettiği fotoğraf...


Son bir kaç aydır Barzani üzerine çok yazı yazdık...Belki de Barzani, tam da siyaseten başarız olup meydanı terk ederken şöhreti yakalayanlardan oldu...Ama hiç de iyi bir şöhret olmadı bu!

Çocukluk hayallerinin peşine düşen(düşürülen) Barzani, İsrailin açık ABD'nin gizli desteğiyle referandum yapıp Bağımsız olmak istedi...Türkiye başta olmak üzere İran ve Irak'ın itirazlarına rağmen referandumu gerçekleştirdi.

Aslında İsrail merkezli global güçler açısından bu birinci hamleydi... Barzani'ye kayıtsız şartsız destek gibi görünüp onu bölge ülkeleri ve özellikle Türkiye'ye karşı tavır almaya zorladılar.

Nitekim, Fransız diplomat Tissot'un İsa'nın "son akşam yemeği"ne benzettiği o fotoğrafta, Barzani'nin nasıl ve kimler tarafından yönlendirildiği çok açık görünüyor.

Türkiye, kendi bekası açısından Barzani'nin girdiği bu emperyalist oyunundan çıkması için çok uğraştı, çok uyardı ama Barzani inandırılmıştı(kandırılımıştı) bir kere...

Sonuçta, Barzani kaybetti ve Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da oldu...

Şimdi asıl mesele şu: Barzani'nin berbat ettiği Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin çökmesi bölgede kimin işine yarayacak?

Buradani İran'a kapı aralamak istiyorum... İran, Türkiye ile birlikte İslam Coğrafyasının iki güçlü ülkesi...Ancak, İran'ın çok önemsediği bir "mezhep farklılığı" söz konusu.

İran'ın bu mezhep farklılığını "din birliğinden" daha önemli gördüğünü biliyoruz... Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuda çok uyardı İran'ı "Benim mezhebim dinim değildir" diyerek...

Nitekim, Suriye ve Esed konusunda İran, Türkiye'yle zıt düştü... Sünni halkı katleden Esed'in Şii oluşu, İran nezdinde yaptığı tüm katliamları meşru gösteriyordu.

Obama Amerikasının desteğini alan İran'ın o vakitler bize pek yüz vermediğini de unutmuş değiliz...

Ama şu son Barzani olayında İran ve Türkiye birlikte haraket etti... Barzani'nin akılsızca giriştiği referandum oyunu birlikte bozuldu... Ancak?

Eğer, Barzani bölgenin Sünni yönetimi olmayıp da Şii olsaydı, aynı İran Türkiye ile işbirliği yapar mıydı??

Türkiye ile İranın iki "Müslüman" ülke olarak birlikte hareket etmesi çok önemli... Batı'nın topyekün saldırısı hepimizi için beka sorunudur... İran da bunun bilincine varmıştır kuşkusuz.

Ancak, yine de ben, eğer Barzani Sünni değil de Şii olsaydı İran bugün yaptığı gibi Türkiye ile işbirliği içerisinde Barzani'yi çökertir miydi, sorusuna "Evet" diyemiyorum.

Buradan yola çıkarak da eğer Barzani sonrası Kuzey Irak Sünni Yönetimi inkıraza uğrarsa bunun bölgede Şiilerin hamisi olan İran'ı güçlendireceğine inanıyorum...

İran'ın son yıllardaki dış politikasına bakınca da, bu durumun Türkiye'nin lehine olmayacağı kanaatine varıyorum.

Elbette, Türkiye dış politikasını yürütenler de bunları düşünmüştür... Türkiye, İran'la işbirliğine önem vermelidir ama kiminle işbirliği içerisinde olduğunu da asla unutmamalıdır.

Bu anlamda, elin aklıyla referandum işine girişen Barzani'ye dersi verilmelidir ama Kuzey Irak yönetimi de mutlaka ayakta tutulmalıdır.

Çünkü, bu bölgede her an her şey değişebilmektedir... Allah korusun ama yarın emperyalist gazına gelen bir kısım güçlerin mezhep üzerinden çatışmalar çıkarması da mümkündür.

Türkiye, bu yaranın da tek devasıdır ve bu gerçeği bilerek hareket etmelidir!

 

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..