Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Enerji üretimi için bozuk domates

Enerji üretimi için bozuk domates
 

Enerji üretimi için bozuk domates


Fabrika atıkları yani bizim sektörde gıda atıkları başımıza beladır. “ Atık “ kelimesini duyunca bile bir ürperme gelir mühendislere. “  Bu atık bir şekilde yoluna bakmalı, buradan uzaklaşmalı. “ diye düşünürüz. Peki ama bunu yaparken ikinci bir çaba, ekstra bir proses, bütçeden daha fazla harcamak, bu gibi kompleks durumlar içerisine girmek var.  İşte bu sebepten atıkların bizi yormasını değil de, fayda sağlamasını istiyoruz.

Bugüne kadar birçok gıda atıklarının alternatif kullanım projeleri var günümüzde fabrikalarda.

Hem aktif olarak uygulanan, hem tasarlanan…

Şu son günlerde duyduğum projeyi sizinle de paylaşmak istedim, bu sefer kullanılan domates atıkları! Hani o pis kokan, yüzüne bile bakmayacağınız türden olanlar. Artık onlardan üretilecek olan şey, enerji. Tabi ilk duyduğunuzda şaşırmanız normal ama işin aslı tam da bu. Yurt dışında gerçekleştirilen bu çalışmada, bozulan domatesler üzerinden elektrik sağlayan elektronlar kullanılıyor ve aktifleştiriliyor. Bu aşamada kırmızı karoten pigmentlerinin etkisinin büyük olduğu söyleniyor. Bilimsel bir çalışma olduğu için her şey net olarak ortaya konmuş ama ulaşmak pek mümkün değil. Neyse ki bu çalışmanın sonucu insanı heyecanlandırmaya yetiyor zaten.

İlerleyen zamanlarda ülkemizde de gerçekleştiğini görebiliriz elbette. Belki de daha güzelleriyle çıkabiliriz piyasaya.  Bu proje şuan için bence ilk sırada, hepinizin de tahmin ettiği gibi çöpe atılan tonlarca domates, enerji üretimi için harika bir fırsat sağlamış durumda. Dört dörtlük…

Söylemeden edemem. Hani şuna benziyor, hayatta da bazen zor şeylerle karşılaşabiliyoruz ama kötü değil de iyi tarafından bakmaya çalışıyoruz, yani istemediğin bir durum var ve sen bunu kendini iyi hissettirecek bir sebebe bağlıyorsun. İşte tam  bunu anlatmak istiyorum.  “ Özgecim atıklardan bahsediyordun? “  diyorsun şuan biliyorum. Tamam işte bunlar da senin hayatının atıkları.

Hayatınızın atıklarınızı enerjiye çevirmeniz dileğiyle.                                          

Sağlıkla kalın!          

Not : “ Söz ver, enerji üretmek için domatesi bozmak yok. "                                                             Gıda Müh. Nermin Özge BİLGE              

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..