Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Engellenemez bir yükseliş

Engellenemez bir yükseliş
 

Engellenemez bir yükseliş


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporlarına göre, bu yıl konut kredilerine açıkçası biraz fazla yüklenmişiz. Ve yüklenme gittikçe devam ediyor. Haliyle bu konut fiyatlarına da yansıyor.

2016 yılının ilk 5 ayında Türkiye'de ipotekli konut satışları 164 bin düzeyindeydi. Ancak bu yılın aynı döneminde satışlar yüzde 35'e varan bir yükseliş yaşayarak 215 bine ulaştı.

İpotekli konut satışlarının artmasının en büyük etkisi tabii ki konut fiyatlarına oluyor.

İpotekle yani kredi ile alınan konutların maliyeti kredi etkisi ile otomatik olarak yüzde 10-15 artıyor. Haliyle bu durum genellikle kar amaçlı alınan konutların fiyatlarına da yansıyor ve Türkiye'de konut fiyatlarının durmadan yükselmesine neden oluyor.

200 bin liraya konut alan bir yatırımcı, bu evi kredi ile almak istediği vakit en düşük vadeyi bile kullanmak istese konutun fiyatı 220 bin lirayı aşıyor. Bu süreçte kendisi de kar ile konutunu satmak isteyeceği vakit konutun fiyatının otomatik olarak yüzde 15-20 fazlasına satmak zorunda kalıyor.

Bu durum da hem kısa hem de uzun vadede konut fiyatlarını yükselten en büyük etmenlerden biri.

Yani Türkiye'de 2017 yılının ilk 5 ayında satılan 215 bin konutun maliyeti bugün itibarıyla yüzde 15 artmış durumda. Konutunu zararla satmak isteyecek biri de olmayacağına göre, piyasanın şişmesini engellemek bu şartlar altında imkansız.

******

Yine TÜİK raporlarına göre, 2017 yılının Mayıs ayında Suudi Arabistan uyruğuna sahip kişilere Türkiye'de 285 konut satışı gerçekleştirildi. Aynı dönemde Katar uyruğuna sahip vatandaşlar ise sadece 21 konut satın aldı.

Katar ve Suudi Arabistan arasında yaşanan kriz ise Haziran ayında yaşandı. Bu durumda TÜİK'in Haziran ayına ilişkin vereceği rakamlar ise büyük merak konusu oldu.

Türkiye'den büyük destek alan Katar vatandaşlarının Haziran ayında çok daha fazla konut satın aldığını ve önümüzdeki aylarda almaya devam edeceğini düşünüyorum.

Yabancılara çok fazla konut satışı yapılmasını her ne kadar doğru bulmasam da Türkiye ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan ve çok önemli istihdam kapısı olan inşaat sektörünün canlanması için tabii ki yabancı yatırımcılar çok büyük önem arz ediyor. Bu nedenle şuanda konut satışlarında yabancılara öncelik bile tanınması tamamen menfaatimize.

 
Toplam blog
: 23
: 279
Kayıt tarihi
: 11.06.17
 
 

Borsacı, gazeteci, analist ..