Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Erdemli ve empatik olmak

Erdemli ve empatik olmak
 

Dünyadaki en değerli şey insan olduğuna göre, insanların da en değerlisi erdemli olanıdır tabii ki. Erdemli olabilmek için ilk önce sevmeyi ve saymayı bilmek gerekir. İnsan önce kendini sevmeli ve kendine saygı duymalıdır. Kendisi ile barışık olmalıdır. Doğruluktan dürüstlükten şaşmamalıdır. Bugün ak dedidiğine yarın kara dememelidir. İnsan kendisine olan saygısını başkalarına saygı duyarak pekiştirmelidir. İnsanların arkasından dedikodu yapmamalı, kalbini kırmamalı, kötü söz söylememelidir. Günümüze baktığımızda erdemli insanların aile yaşamlarında, sosyal ve iş hayatlarında başarılı olabildiklerini görüyorum... İyi ki örnek olabilecek az da olsa erdemli o insanlar hala varlar.

Bir de çalışıp uğraştığımız, ekmek kavgamızı verdiğimiz iş hayatımızda da o erdemli insanların sayısı biraz olsun artabilse... Maalesef ki parmakla sayılacak kadar azlar. Günden günede azalmaktalar. Para, pul, şöhret, kazanma hırsı herşeyin üstünde gelmekte. İnsana, kişiye saygı kalmamakta. Bütün insani değerler yıkılmakta, yok olmakta.

Erdemli ve empati kurabilen bir işveren veya yönetici çalışanlarıyla uysal, bağımlı, sosyal, ilgili ve saldırgan olmadan o iş yerini daha iyi sonuçlara götürür. Bunu başaramayanlar ise hakim olmaya çalışır, soguk ve ilgisiz, saldırgandırlar. Erdemli ve empati kuran kişi bencil olmamaya çalışır. İki kişi arasındaki parelelik o denli yüksektir ki, iki kişi bir kişi olur. İki kişinin kimliği birleşir, bir can olur, empati kuran ile kurulan arasındaki mesafeler kalkar. Sempatikde olunabildğinde kimlikler arasındaki farklılıklar daha da azalır. O işyerindeki perfonmansının artmaması artık mümkün değildir. Birlik ve dirliğin olduğu yerde başarıda en yüksek düzeyde olacaktır tabii ki.

Erdemlilik insanlığın altın kuralı ise, empatide yönetimin altın kuralıdır. Erdemli ve empatik olan kişi diğer kişinin gözü ile dünyayı görür, diğer kişinin kulakları ile duyar, diğer kişi ile birlikte hisseder. İnsan olmanın gereği de budur zaten: erdemli ve empatik olmak.

Sosyal hayat içindeki ilişkiler yüksek düzeyde güven ve kendinden önce başkalarını düşünmek şeklinde kurulur. İşyeri içerisinde empatiyi kullanmak önemlidir, fakat bunun içten olması ve yapay olmaması gerekmektedir. Eğer işveren veya yönetici çalışanlarının olumlu yönlerini görmez ve bu konuda onlara geri bildirimde bulunmaz ise çalışanların yaptıkları işlerine yönelik olumlu tutumlarında bir sönme yaşanır.

İşverenlerin empati kaybı, çatışmalara ve yanlış anlaşmalara yol açar. Onun içindir ki gerek insani ilişkilerde gerekse toplumsal ilişkilerde erdemli ve empatik olmak her zaman kazanç sağlar. İnsani değerlerin yitirilmemesi ve ilişkilere önem verilmesi dileğiyle...

Lütfen doğruların yanında olalım. Kimseyi üzmeyip, incitmeyip kırmayalım. Her şeyden önce insan olalım. Kula kulluk yapmayalım. Hayatı doğayı çiçeği börtü böceği sevelim. Kin nefret tutmayalım. İnsani değerlerimize sahip çıkalım.

 
Toplam blog
: 3
: 1010
Kayıt tarihi
: 22.03.07
 
 

Özel bir şirkette mali ve idari işler yöneticisi olarak çalışmaktayım. Okumayı ve yazmayı çok seviyo..