Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '07

 
Kategori
Eğitim
 

Ergenlik çağında çocuklarımızdaki değişim ve yapılması gerekenler

Ergenlik çağında çocuklarımızdaki değişim ve yapılması gerekenler
 

Ergenlik dönemi bireyin çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı,cinsiyet özelliklerinin kazanıldığı dönemdir.Kız çocukları ergenlik dönemine10-12 yaşlarında,erkek çocukları 12-14 yaşlarında başlar.Kızlar 8 yaşın altında erkekler 9 yaşın altında ergenlik dönemine girerlerse doktora başvurulmalıdır.

Ergenlik döneminde çocuklarımıza düşen görevler;

1-Gıdalarına dikkat etmek vitamin ve mineralleri gereği biçine almalıdırlar.

2-Vücutlarındaki değişimi kabullenmelidirler.

3-cinsiyetlerinin rolünü kabullenmeli ve buna uymalıdırlar.

4-Her cinsten yaşıtlarıyla arkadaş olmalıdırlar.

5-Meslek seçimi için kendilerini vebaşarılarını bilmek için kendilerini tanımalıdırlar.

Metabolik hız ergenlik çağında artmaktadır.Günde 500ml süt veya eşdeğer miktarda peynir veya yoğurt,gençlerin kalsiyum ihtiyacını karşılar.

Anne ve baba ya bu dönemde daha fazla çocukları ile ilgilenmeleri ve onlardaki değişimi fark edip buna göre önlem almaları tavsiye edilir.

Ergenlik döneminde çocuk daha çabuk öfkelenir.Çocukla alay edilmesi,ciddiye alınmaması,başkaları ile kıyaslanması çocuğun öfkelenmesi için sebep oluşturur.

Ergenlik döneminde çocukta bilinmeyen bir korku oluşması mümkündür.Bu korku sosyal çevreden, kendinden,objelerden olabilir.Anne çocuğu ile sohbet ederse sorunun nereden kaynaklandığını anlayabilir.

Çocuklarda ergenlik döneminde öfkeli olmaları gözlenebilir.Anne ve babanın dikkat etmesi gereken önemli nokta ailenin sorunlarını çocuğa yansıtmamak ve çocuğun sorunlarına sorun katmamaktır.Ergenlik çağındaki birey her

zaman güçlü ve kararlı anne ve baba ister.Anne ve baba çocuklarının düşüncelerine her zaman saygı duymalıdır.

Anne ve babalar çocukları ile bağlarının aalacağı düşüncesi ile asla çocuklarının arkadaş ilişkisini kesmemelidir.Çocuğun sosyalleşmeye başladığı dönem olduğu iç,in toplumda yer almaları onlar için önemlidir.

Çocuk ile yetişkin arasında gidip gelmeler olabilir.işinize geldiğinde sen çocuksun işinize geldiğinde büyüdün demeyin daima çocuğunuza tutarlı davranın.Evden kaçan çocukların çoğu 14 yaşını kapsar ve %59 u baba baskısının sebebi ile evden kaçtığını gösteriyor.Babaların bu devrede çocuklarına daha anlayışlı davranmalıdır.

Ergenlik döneminde anne baba çocuğa iyi bir model olmalıdırlar.

Çocuklarınızda dağınıklıkunutkanlık,saldırganlık görülürse bir hekime baş vurulmalıdır.Çocuğunuza emir vererek değil açıklama getirerek açıklayın.Çocuğunuzun okulunu takip edin.Sorun varsa önemseyin ve öğretmenle iş birliği yaparak çözüm getirin.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..