Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Erkek fertilitesi

Erkek fertilitesi
 

Sağlıklı sperm kalitesiyle, miktarıyla ve motilitesiyle (hareketlilik) tanımlanır. Bu üçünden birinde problem olması hamilelik şansını ya azaltır ya da tamamen yok eder. Araştırmalara göre günümüzde erkeklerin sperm kalitesi geçmişe oranla çok daha düşük ve düşmeye devam ediyor. Sanırım bunda her şeyimizin endüstriyelleşmiş olmasının katkısı büyük.

Bazı kimyasallar ve tarım ilaçlarının östrojen etkisi gösterdiği bilinmektedir. Hatta bazı ülkelerde bu etki yüzünden tarımın bir takım kurallara göre yapılması kuralı çıktı. Bazı çalışmalara göre organik tarım yapan çiftçilerin sperm kalitesi diğerlerine kıyasla daha yüksek. Fertilitenizi arttırmak için neler yapabileceğinize gelince...

Bebek Sahibi Olmaya Hazırım. Şimdi Ne Olacak? başlıklı yazımda bahsettiğim her şey erkekler için de aynen geçerlidir:

- Sağlıklı beslenin

- Alkolü azaltın

- Sigarayı kesinlikle bırakın!

- Spor yapın

- Stresten mümkün olduğunca uzak durun

- Kilonuzu normale indirin

- Vitamin/mineral alın

- Melatonin alıyorsanız bırakın

- Düzenli ve yeterli uyuyun

- Ritmik bir yaşam sürdürün. Her gün aynı saatte yatın, aynı saatte kalkın, aynı saatlerde yemek yiyin. Hafta sonları farklı olmasın

- Dar iç çamaşırı giymeyin

- Saunalardan, hamamlardan uzak durun

- Bilgisayarı direkt kucağınıza almayın, bacaklarınıza temas etmesin

- Bisiklet kullanıyorsanız bir müddet bırakın

- İlişki sırasında kayganlaştırıcı kullanmayın. Sadece spermlerin hareketine engel olmayacak kayganlaştırıcılar kullanabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla şu anda piyasadaki tek sperm-dostu ürün “Pre-seed” marka.

- Eğer mecbur değilseniz ilaç kullanmayın. Bazı tansiyon ve kolesterol ilaçlarının dönüşü olmayan infertiliteye neden olabileceği biliniyor.

- Sıcak ortamlardan uzak durmaya çalışın

- Günde 1000mg C vitamini alın. C vitamininin infertil erkeklerin %20sini iyileştirdiği görülmüş

 - Geven otu (astralagus) deneyin. Bazı çalışmalar bu otun sperm motilitesini (hareketliliğini) %50 oranında arttırabildiğini göstermiş. Kapsül, tablet ya da likit olarak alabilirsiniz. Dilerseniz çay olarak da içebilirsiniz.

 - Günde 50mg çinko alın. Eğer ailenizde alzheimer hastalığı varsa 15mg alın.

- Eğer motilite sorununuz varsa 4 ay boyunca günde 3 gram L-carntinine alın ve 9 gram L-arginine alın. Bunlar ilaç değil amino asittir. Eczanelerin ya da marketlerin vitamin bölümünde bulabilirsiniz

 - Eğer düşük sperm sayısı sorununuz varsa günde 4 gram L-arginine alın.

 - Bulabilirseniz brezilya fıstığı tüketin. Günde 1-2 adet yeterli olacaktır. Çok miktarda selenyum içerir bu fıstık.

Çalışmalarınızı görevmiş gibi değil de eğlenerek yapın. Eşinizle sürekli iletişim halinde olun, hislerinizi paylaşın. Eğer iletişim kurmakta zorluk çekiyorsanız birlikte bir dostunuzla konuşun ya da bir terapistten yardım alın. Evliliğinizin her aşamasında eşinizle sürekli iletişim halinde olmak ve anlaşmak çok önemlidir ama bebek yapmaya karar verdikten sonra daha da önemlidir. Sağlıklı çocuklar sağlıklı ailelerde büyürler. Mümkün olduğunca bebeklerle, çocuklarla vakit geçirin.

İyi şanslar!

Eren Kaya

http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com

 
Toplam blog
: 66
: 6042
Kayıt tarihi
: 24.04.12
 
 

Bir Mart ayında doğdum ve cocukluğumun ilk yıllarını Türkiye'de geçirdim. Sonra biraz Almanya, bi..