Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '08

 
Kategori
Genetik
 

Eşcinsel sinekler...

Eşcinsel sinekler...
 

Sevgili dostlar; Milliyet sağlık sayfalarında bugün de, enteresan bir haber okudum...

''Sinekte eşcinsel geni bulundu.'' ABD'de yapılan bir araştırmada, meyve sineklerinde eşcinsel davranışa yol açan bir gen bulundu... diye başlıyor.

''Amerikan basınında yer alan habere göre, Chicago kentindeki Illinois Üniversitesinden biyolog David Featherstone, bu küçük sineklerde eşcinsel davranışa neden olan bir geni keşfettiklerini, araştırmalarında ayrıca ilaçla eşcinselliğin ortadan kalkmasını sağlayabildiklerini açıkladı.

İnsanlarda da benzer bir genin bulunduğunu, ancak eğer varsa insandaki eşcinsel davranış genini neyin etkilediğinin bilinmediğini belirten Featherstone ve meslektaşları, bulgularını Nature dergisinin Neuroscience ekinde yayınladıklarını kaydettiler.

Meyve sinekleri üzerinde yaklaşık bir asırdır yapılan araştırmalarla önemli miktarda genetik bilgi depolayan bilim insanları, "kör cinsiyet" veya "GB" adını verdikleri bu geni keşfettiklerinde, meyve sineklerinde yetersiz beslenmeyle ortaya çıkan kas distrofisini araştırıyorlardı.

Bulgulara göre, GB’si mutasyona uğramış erkek sinekler biseksüel olurken ve eşcinsel davranışlar gösterirken, bunlar, diğer sineklerin erkek mi, dişi mi olduğunu anlatan ve "feromon" adı verilen kimyasal kokuyu ayırt edemiyor.

GB mutasyonu sonucu erkek sineklerin diğer erkek sineklere karşı davranışının, dişi sineklere karşı sergiledikleri davranışla aynı olduğunu, hatta çiftleşmeye bile kalktıklarını belirten Featherstone, GB mutasyonuna uğrayan erkek sineklerin "sinapsis" adı verilen sinir hücresi bağlantılarının güçlendiğini, bunun da sineklerin "feromon" kokusuna aşırı tepki göstermelerine neden olduğunu, sonuç olarak "ufuklarını genişleterek", hem erkeğe, hem de dişiye gittiklerini kaydetti.

Meyve sineklerinin elma suyuna bir ilaç katarak, sinapsis’lerin zayıflamasını sağlayan araştırmacılar, böylece birkaç saat içinde, sineklerde eşcinsel davranışa neden olan GB mutasyonunu durdurdu. Ayrıca, heteroseksüel erkek sineklere sinapsis’lerini kuvvetlendiren bir ilaç veren bilim insanları, bir süre sonra erkeklerin erkek sineklere, dişi sinek gibi kur yaptıklarını gözlemledi.

Bulgularını inanılmaz olarak niteleyen Featherstone, "Böyle bir şeyi başarabileceğimizi hiç düşünmemiştim, çünkü cinsel eğilimin hep fiziksel bağlantılı olduğu düşünülürdü. Bulgularımız, bu davranış konusundaki düşüncelerimizi kökten değiştirdi" diye konuştu.''

Evet, haber böyle sevgili dostlar. Şimdi bu saygıdeğer bilimadamı; keşfettiği Gen sonucunda, eşcinselliği ilaçla tedavi edilebileceği yönünde iddiada da bulunmuş. İnsanlarda da benzer bir Gen olduğunu ve insanlardaki eşcinsel davranışları neyin etkilediğini bilemediklerini belirtmiş...Meyve sinekleri üzerinde neredeyse bir asırdır yapılan araştırmalar meyve ! vermeye başlamış olmalı ki, önemli bir miktarda bilgi depolamışlar. Yetersiz beslenme sonucunda, kas distrofisini araştırırken, tesadüfen bulunduğu anlaşılıyor...Mutasyona uğrayan zavallı erkek sinek; biseksüel iken, eşcinsel davranışlar sergiliyor ve diğer sineklerin erkek mi ? dişi mi ? olduğunu belirleyen ''feromon'' adlı kimyasal kokuyu ayırdedemiyormuş...Dişi sineklere karşı sergilemiş oldukları davranışları erkek sineklere de yapıyorlarmış...Sayın bilimadamımız Featherstone; Böyle bir şey başardıkları için de, ayrıca ne kadar sevindiğini belirtmeden geçememiş...Eh bizler de; öncelikle Bilim adına, sonra da eşcinsel meyve sinekleri adına sevinmedik desek az dır... Düşünsenize; iki tane sinek, havada daireler çizerek ! uçuşuyor...

- Şşşş laa oğlum, şu aşşağıdaaki kesme şekeri üzerinde duran yavruyu gördün mü ? - Hanııı nerdeki şeker looov ? - Baabaabaabaaa bak hüleyn şurdaki kesme şekeri ooolum... - Haayyyyst iiiir... annnnem benim beaaa... - Aaaaabi kanatlarına baksana yavrunun... - Ben seni var yaaaa... - Gel bi yanaşalım bakalım şuna... - Vay... vay... vay... vay... vay anasınııı... - Yavrum nabeer ? - Ne yavrusu hülaeyn..! siz beni başkasıyla karıştırdınız galba ? - Hööööst beeea, aaabi bu ne beee ? - Şşşşeey pardon bilader biz seni şey sandıydık taaa... - Ne sandınız ki ? - Neyse boşver bilader nedir o emdiğin sıvı ? - Valla biliyorum bilader bunu emdikten sonra bi accayip oluyoooo sun veee, aayyy siz ne şeker şeylersiniz öyle bakiiim şekerleeer...? - Hööönk !?... - Hülayn noooldu buna bee ? - valla anlamadım aaabi, biz ona sulanırken o bize sulanmaya başladı baksana ? ...

Şaka bir yana, Bilim adına yapılan her şeye saygımız var. Herkese sonsuz saygılarımla...

 
Toplam blog
: 122
: 2970
Kayıt tarihi
: 26.03.07
 
 

Ankara Doğumluyum... Yazı yazmayı, çizmeyi, okumayı, izlemeyi, dinlemeyi, vb...vb... seviyorum. Bodr..