Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

06 Eylül '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Eskiden İnternet Nasıldı?

Değerli Okuyucularım

Geçen haftaki sosyal medya kullanım oranları sonrası değinelim dediğim eskiden internet nasıldı hep birlikte hatırlayalım

Henüz Wireless’in hayatımıza girmediği, kablo ile bağlandığımız bir dönemdi tabi ki. Benim yaşımdakiler internetin bağlanma sesini de eminim ki daha dün gibi hatırlarlar. İnternet hızlarının 56K olduğunda harika dediğimiz bir zamandı dersem, herhalde şimdiki gençler öyle bir hız mı olur derler. Bilgisayarların çok düşük hızlarda olduğu, kapasitelerinin MB seviyelerinde kaldığı ama o dönem için müthiş bir teknoloji ile yaşadık

İnterneti kullanmak için genelde internet kafelere gidilen yıllardı o günler. Henüz 3G ve 4G gibi mobil hızlar olmadığı için, 2G hızında sonrasında ise Egde hızında mobil bağlantılar ile internete girebiliyorduk. Hızlar çok düşük olduğu için de cep telefonlarına özel internet sayfaları yapılırdı.

MIRC denilen iletişim platformu herkesin girmek için can attığı o günlerin sosyal medyasıydı. Sonra ICQ ve MSN girdi hayatımıza. ICQ’ nun gelen mesaj sesini kullananlar hala hatırlar. MSN’ de ise hangi şarkıyı dinlediğimizi herkes görürdü. Görüntülü aramalar da MSN üzerinden yapılırdı. Sonrasında yeni çıkan Skype diye bir platform görüntülü görüşmeyi tamamen kendine bağladı.

Videolar için henüz Youtube yoktu. Kısa süreli filmleri, belirli internet sitelerinden indirip izleyebilirdik ve  anlık site üzerinden izleme neredeyse imkansızdı. Zaten şimdiki gibi bir dizi veya film sitesini hiç aklınıza bile getirmeyin

Sosyal medya için Facebook, Twitter olmadığından Hi5 veya Yonja gibi siteler kullanılıyordu. Türkçe arkadaşlık siteleri çok popülerdi. CD kullanıldığı için fotoğraflar bir CD’de saklanırdı. CD-ROM yerini CD-Writer lere bıraktığında artık harddiskler tarih oldu demiştik.Çünkü henüz USB veya micro SD kartlar hayatımıza girmemişti.

Neler oynuyorduk derseniz tabi ki de oyunların babası sayılan Quake oynadık. Sonrasında Quake Arena ile interaktif bir çağ başladı. Age of Empires olmazsa olmazımızdı. Doom ve Need for Speed yine efsane bir oyunlar olarak hayatımızda önemli bir yer tuttu.

Nereden nereye geldi aslında teknoloji. Bu anlattıklarımız sanırım gençler için çok eskilerde yaşanmış gibi geliyordur ama 2000’li yıllardan bahsediyoruz. Sizin yaşadığınız bugünleri de yeni gelecek nesiller anlamakta güçlük çekecektir.

Beni Profilimde de yer alan Twitterde @spormuhendisi hesabımdan takip edebilirsiniz.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim

Serdar ŞİMŞEK

 

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..