Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Et fiyatlarındaki artışın nedeni

Bundan iki yıl kadar önce, hükümet süt fiyatlarının düşürülmesi amacıyla süttozu, süt ve süt ürünlerinin ithalatını kolaylaştırıcı kararlar almış ve sonuçta süt fiyatlarında bir miktar gerileme olmuştu. Yerli süt üreticileri ise bu uygulamayla oldukça zor durumda kalmıştı.

Süt üreticileri, sütü işleyerek piyasaya süren büyük şirketlere ve firmalara bir süre ucuz süt vermeye devam ettiler. Hatta bazen maliyetin altında bile vermek zorunda kaldılar. Sonuçta, borçlandılar ve borçlarını ödemek için süt veren hayvanlarını ve damızlıklarını satmak zorunda kaldılar.

Çünkü o sıralarda süt para etmez olmuştu. Süt üreticileri borçlanmış ve borçlarının ödenmesi gerekiyordu. Et, süte göre daha iyi para getiriyordu. Sonuçta, o tarihte zor durumda kalan üreticiler üç yüz bine yakın damızlık hayvanını eti için satmak zorunda kaldı.

Bu uygulamalarda ne hükümetten ne de konuyla ilgili uzman kişilerden kendilerine ileriye dönük bir uyarı da yapılmamıştı. Çünkü bu damızlıklar yavrulayacak ve sayıları kısa sürede birkaç misli artacaktı. Bu nedenle kesilmemeleri gerekiyordu.

Bugün gelinen noktada et fiyatları korkutucu oranlarda artmaya başladı. İki yıl önce damızlık hayvanlar kesildiği için hayvan sayısında büyük ölçüde azalma olmuştu. Piyasaya etin arzı azalmıştı.

Görünüşe göre et fiyatları daha da artmaya devam edecek. Et fiyatlarının ucuzlatılması için alınacak kararlara yönelik olarak da büyük ithalatçı firmalar ve spekülatörler şimdiden ellerini ovuşturmaya başlamış vaziyette.

Sonuç; diğer bir çok şeyde olduğu gibi et ve süt gibi iki temel gıdada da dışa bağımlı hale gelmek üzereyiz.

Çözüm; Bir an önce ulusalcı politikaların etkinlik kazanmasıdır.

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..