Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Etkin iletişim ve 'İfade Modeli'

Etkin iletişim ve 'İfade Modeli'
 

İnternet'ten alınmıştır.


Detaylı gözlediğimizde insani yaşamın en önemli aracının iletişim, onunda en önemli faktörünün ifade modeli olduğu gerçeğini net bir şekilde görebiliriz.

Konuşma engelli, görme engelli, beyinsel engelli, engelsiz ve hatta insan dışı varlıkların dahi iletişimi kullandıklarını sanırım bilmeyen yoktur.

Ancak her bir canlının düşünsel veya güdüsel temele dayanan iletişim yetileri ne kadar sınırlıysa o kadar netleştiğini fark etmeye başladım.

İletişim aracı ne kadar sınırlı olursa, eksik veya yanlış anlamanın da o kadar sınırlı olduğunu gözleyebiliriz.  

Örneğin dilsiz alfabesi kişisel tarza, modele açık olmadığından yanlış anlaşılma olasılığı çok düşüktür. 

Buna karşın; konuşan insan, ifadesine modelini veya tarzını kattığından farklı, eksik ve yanlış anlaşılma olasılığı vardır. 

Aynı konuyu kaç kişi okuyup sözlü anlatmaya çalışsa o kadar farklı ifade tarzları ortaya çıkar ve o kadar farklı algılanmaya açık olur. 

Bu doğrultuda etkin iletişim için, temel eğitimde; okuma ve yazma eğitimine, ifade modeli eğitimininde ilave edilmesi gerektiğini düşünmeye başladım.  Bu doğrultuda ifade eğitimi olmayan temel eğitim eksik kalmaktadır. İfade eğitimine; sözlü ifadenin yanında jest mimik ve vucut dili de olmalıdır ki bir bütün olsun. Bunların tam olması düşünmeyi geliştireceğinden yazılı ifadelere de alt yapı oluşturacaktır. 

Bir metin düşünün her okuyan ayrı şeyler algılasın, bir metin düşünün okuyanlar aynı şeyler algılasın; hangisi daha doğru olur?

Bir metnin farklı kişilerce aynı anlamda algılanması ifadenin gücünü oluşturur ANCAK felsefi soyut konulardaki ifadeler farklı açılarla algılanmaya açık olacak kadar geniş açılı olabilir. Bu durum subjektif algıya açıklığın ürünüdür. 

İletişim netliği oluşmuş bir toplum dileğiyle...

 

www.kadrikanpak.com

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..