Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '06

 
Kategori
Danışmanlık
 

Etkin liderlerin dokuz alışkanlığı

Etkin liderlerin dokuz alışkanlığı
 

Daha önceki yazı dizimizde liderliğe dokuz ayrı pencereden bakmıştık. Şimdi bütün bu perspektifleri sentezliyoruz. Etkin liderin dokuz özelliği aşağıda sıralanmıştır:

ETKİN LİDER;

1) Şirketin en üst kurumsal kalite standartlarında ve toplam kalite ilkelirine uygun olarak faaliyet göstermesi için uğraşır. Şirkette yasal ve etik kuralların işlemesini denetler ve bu kurallara uyulmasını temin eder.

2) Müşterilerin ve çalışanların memnuniyeti ve gelişimi için tüm kurum kaynaklarını seferber eder, insan kaynakları uygulamalrını stratejik düzeyde ele alır, işletmenin merkezinde insan yer aldığının bilincinde olarak onlara eğitim ve koçluk ile yatırım yapar.

3) Kurumsallaşma ve profesyonelleşmeyi sağlamak için çalışanlara kişisel gelişim ve kariyer olanakları tanır, kurumsal ilişkilere ve pazarlamaya stratejik önem verir ve şirkette başarı kültürü yeşertir.

4) Kurumun markalaşması ve farklılaşması için kurum kimliğine, reklama, sivil toplum faaliyetlerine, sanata, estetiğe, tasarıma, iletişime önem ve değer verir, yatırım yapar.

5) Teknoloji ve bilişim tasarımı, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için ARGE ve teknoloji çalışmalarına birinci derecede önem verir ve öğrenmeyi, uzmanlaşmayı ve bilgiyi stratejik düzeyde ele alır.

6) Organizasyonel yapının, departmanların ve sistemin tasarımı ve düzgün işleyişi için planlar ve kontroller yapar; kurumun geleceği için, olası risk ve krizler için önlem alır, strateji ve senaryo geliştirir.

7) Yeniliğin ve değişimin öncüsü olarak kuruma vizyon çizer, çalışanlara fikir ve ilham kaynağı olur, fırsatları ve açılımları değerlendirir, geleceğe yönelik ARGE çalışmaları ve disiplinler arası projeler başlatır.

8) Genel yönetim fonksiyonlarını yürüterek ve kurumsal liderliği üstlenerek bütün departmanlara yol gösterir, öncülük eder, finansman sağlar, tüm kaynakları yönetir ve dağıtır, yeni girişimler ve kurumsal atılımlar yapar.

9) Kurumun tüm paydaşlarının dengeli memnuniyeti için çalışanlarla, müşterilerle, hissedarlarla, diğer yöneticilerle, tedarikçilerle, medya ile ve toplumla diyalog, işbirliği ve iletişim kurar, toplum yararını gözeterek halkla ilişkiler faaliyetlerini yürütür.

ETKİN LİDERİN DOKUZ VASFI

1) İlkeli, Dürüst, Ahlaklı
2) Yardımsever, Empatik, İlgili
3) Kararlı, Çalışkan, Etkileyici,
4) Farklı, Tasarımcı, Özgün
5) Uzman, Bilgili, Araştırmacı
6) Tedbirli, Sorgulayıcı, Güvenilir
7) Yenilikçi, Coşkulu, Vizyoner
8) Adaletli, Cesaretli, Yönlendirici
9) Sabırlı, Alçakgönüllü, Nazik

Sentezimize devam edeceğiz. Saygılarımla,

Fahri

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..