Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '08

 
Kategori
Futbol
 

Euro 2008: Üçüncü Gün

Euro 2008: Üçüncü Gün
 

Hollanda Milli Takımı, performansıyla bizleri hayran bıraktı...


2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın üçüncü gününü de geride bıraktık. Turnuvanın üçüncü gününde ''ölüm grubu'' olarak adlandırılan C Grubu'ndaki ilk maçları izledik.

C Grubu, son dünya kupasının finalistleri İtalya ve Fransa ile her daim tehlikeli bir takım olan Hollanda ve eleme grubunu Hollanda'nın önünde bitiren Romanya takımlarından oluşuyordu. İlk maç gününde; Romanya-Fransa ve Hollanda-İtalya maçları oynandı.

Kronolojik olarak gidelim ve ilk olarak Romanya-Fransa'dan bahsedelim. Maç öncesi Thierry Henry'nin sakatlanmasıyla şoke olan Fransa 4-4-2 ile maça çıktı. Orta saha dörtlüsünün göbekteki ikilisi içeriye çok gömülü oynadılar ve Fransa'nın pozisyon bulması zorlaştı. 4-3-3 dizilişine benzeyen bir yapıya sahip olan Romanya ise maçı daha çok 4-6-0 şeklinde oynadı. Romanya'nın planı Fransa'yı durdurmaktı. Henry'nin yokluğunda Ribery de etkisiz kaldı, Domenech de geriye dönük iki orta saha oyuncusuyla takımını oynatınca maç boyunca ciddi pozisyonlar yakalayamadılar.

Maç boyunca sadece Fransa'nın bir şutu kaleyi buldu. Romanya için fazla söyleyecek birşey yok. Rakibi durdurmak istediler ve çok iyi başardılar. Kalan maçları da golsüz beraberliğe götürebilirler. Fransa ise Dünya Kupası'nda olduğu gibi sessiz, sıkıcı bir futbolla başladı. Dünya Kupası'ndaki gibi bir çıkış yapabilirler mi; bekleyip göreceğiz...

Gecenin maçında Hollanda ile İtalya karşı karşıya geldiler. Turnuva öncesi tahminler daha çok heyecan verici futbol oynayan Hollanda'nın elenmesi ve dünya şampiyonu İtalya'nın başarılı olması şeklindeydi. Bu iki takımın karşılaşması beklentilerin tam tersi şeklinde gelişti. Sahaya 4-2-3-1 ile çıkan Marco van Basten'in takımı -Chelsea gibi- 4-3-3 ile 4-5-1 arası bir sistemle oynayan Donadoni'nin İtalya'sını sürklase etti. Donadoni'nin Cannavaro'nun yokluğunda niye bu sistemle oynadığını anlayamadık. Pirlo gününde olmayınca bu sistemin işlemesi mümkün değildi.

Esasında İtalya çok mu kötü oynadı? Hayır. Şansları yerinde olsaydı öne geçeceklerdi ve daha farklı bir maç izleyecektik. Futbol adil bir oyun olsaydı, 26. dakikadaki gol verilmeyecekti ve yine muhtemelen farklı bir maç izleyecektik. Maçın kırılma anı ilk gol oldu. Hollanda gerçekten rakibine karşı üstünlük kurdu ama birinci gol sonrası İtalya tamamen darmadağın bir futbol oynamaya başladı. Rakibinin topla oynamasına izin vermeyen Hollanda, Pirlo'yu da durdurarak maçı kendi lehine çevirmeyi başardı. Hücum alanında Sneijder-Van der Vaart-Kuyt önünde Van Nistelrooy ile muhteşem oynadılar.

Hollanda ikinci maçta Fransa ile karşılaşacak. Bugünkü performansından muhteşem bir dönüş olmazsa Fransa'yı muhtemelen yeneceklerdir. Böylece son maça rahat çıkabilirler. İtalya ise bir sonraki maçta Romanya ile oynayacak. Turnuvanın en zevksiz karşılaşması olması muhtemel bu maç İtalya'nın kaderini belirleyecek...

Gecenin yıldızı ise Hollanda'nın tecrübeli sol beki Giovanni van Bronckhorst'dur.

C Grubu ile ilgili söyleyebileceğimiz turnuvanın ölüm grubu olmakla alakasının olmadığıdır. Çeyrek finale çıkacak olan takımları merakla beklesek de ''ölüm grubu'' demeye utanıyoruz. Bu grup ölüm grubu ise B Grubu nedir, oradaki ikincilik mücadelesi daha mı kalitesiz?

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..