Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde yeşil zeytin yapımı

Evde yeşil zeytin yapımı
 

Ekim ve kasım ayları evde zeytin yapmak için ideal zamanlardır. Yeşil ve siyah zeytinlerinizi zararlı katkı maddeleri olmadan (kostik ve demir tozu gibi) evde kendimiz yapabiliriz.  Evde siyah sele zeytin yapımının tarifini önceki bloglarımdan birinde anlatmıştım. Bu sefer evde yeşil zeytin yapımının tarifini vereceğim. Son derece kolay ve sağlıklı, istediğiniz kadar çerez gibi yiyebilirsiniz, insana zararı dokunmuyor zira içinde zararlı katkı maddeleri yok.

 

Yeşil zeytinleri alabilmek için pazara uğramanız yeterli, sadece yeşil renkli veya kınalı yeşilli zeytinleri de alabilirsiniz ama zeytinler diri olmalı. Zeytinlerin kurtlu ve çürük olanlarını ayırmamız gerekiyor. Zeytinleri yıkadıktan sonra bir bıçakla zeytinleri çizeriz ama çizmeseniz de olur o zaman zeytinler biraz daha geç olur. Zeytinlerin bozulmadan uzun süre dayanmasını istiyorsanız ağzı dar kapaklı olan plastik pet şişelere veya 5 litrelik hazır satılan su şişelerinin sularını boşaltıp pet şişelerini kullanabilirsiniz.  Zeytinleri pet şişelere doldururuz. Daha sonra

aşağıda tarifini verdiğim su, tuz ve limon tuzu karışımını zeytinlerin üzerine dökeriz ve pet şişelerin ağzını sıkıca kapatıp, güneş ışığı görmeyen serin bir yerde saklarız.

 

İlk bir hafta şişe kapaklarında gevşeme var mı diye kontrol ediyoruz, gevşeme varsa kapakları sıkıştırıyoruz.

 

Yeşil zeytinlerin üzerine dökmek için hazırlamamız gereken su, tuz ve limon tuzu karışımının ölçüleri ise şöyledir. Ben 1 litrelik pet şişeye göre hazırlamamız gereken miktarı yazıyorum, çok yapmak istediğimizde ölçünün katlarını alırız.

 

1 litrelik pet şişe için:

 

Yarım litre su

2 çorba kaşığı iri tuz

1,5 çorba kaşığı iri limon tuzu

 

Cam bir kapta tahta kaşıkla malzemeler iyice eritilir ve pet şişelere doldurulur.

 

Zeytinler olduktan sonra zeytinlerin rengini kaybetmemesi için şişeden çıktıktan sonra limon suyu ve sıvı yağ karışımı ile harmanlarız ve buzdolabında saklarız.

 

Afiyet olsun. Sevgiyle kalın.

 

Sibel Koçarslan

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..