- Kategori
- Yemek - Mutfak
Mayalı ekmek hamurundan peynirli gül böreği
Gül böreğini hep börek hamurundan veya hazır yufkadan yaparız. Ben mayalı ekmek hamuru mayaladım ve ondan yapmaya karar verdim. Zira mayalı ekmek hamurundan saç böreği, tavada ekmek, tatlı ve tuzlu çörekler ve tepside gül böreği yapabiliyorsunuz. Birkaç çeşit yapmayı planladığım için mayalı ekmek hamuru hazırladım ve ondan gül böreği, saç böreği ve tavada ekmek yaptım. Hepsi de çok lezzetli oldu. Şimdilik sadece gül böreğini nasıl yaptığımı anlatacağım.
Malzemeler:
1 paket instant maya ( yoksa yarım paket yaş maya veya bir çorba kaşığı kuru maya)
1 çorba kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un ve ılık su
Üzerine sürmek için yumurta sarısı
Ezilmiş beyaz peynir ve kıyılmış maydonoz
Sıvı yağ (içine biraz sıvı margarin veya tereyağı da koyulabilir.)
Yapılışı:
Önce ılık suyla maya eritilir, içine toz şeker ve tuz koyularak eritilir. Daha sonra 5 su bardağı un koyularak su yardımı ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur ve hamur üstü kapatılarak dinlenmeye bırakılır.
Ara sıra hamur tekrar yoğrularak içindeki gazı çıkarılır. Bu işlem 4 -5 kere tekrar edilir. 1 saat sonra mayalı ekmek hamuru hazırdır.
Masaya biraz un serpilerek çay fincanı büyüklüğünde kopardığımız hamurların üzerine un serperek yemek tabağı büyüklüğünde açarız. Hamurun üzerini yedire yedire, bol sıvı yağla yağlarız, margarin ya da tereyağı karıştırılırsa hamur daha güzel kabarır, börek daha güzel olur. İçine peynir ve maydanoz koyarız ve hamuru rulo biçiminde sararak bir ucundan kendi etrafında döndürürüz.
Diğer hamur parçalarını da aynı işlemden geçiririz ve üzerine yumurta sarısı süreriz. Üzerine arzu edilirse kırmızı pul biber, çörek otu veya susam da serpebiliriz. Yarım saat daha tepside dinlendiririz ve 200 derecelik fırında pişiririz.
Afiyet olsun.
Sibel Koçarslan