Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '17

 
Kategori
Bilim
 

Evren, Matematik ve Prof. Dr. Elvan Akın

Evren, Matematik ve Prof. Dr. Elvan Akın
 

Fotoğrafın sağ tarafındaki Prof. Dr. Elvan AKIN


Bize, gündüzleri mavi geceleri siyah görünen gökyüzü çadırının altındaki yıldızlardan oluşan galaksiler ve ortasındaki kara delikle çözülemez bir giz olarak algıladığımız evrenin fark edemediğimiz daha ne boyutları olduğunu hayal bile etmemiz mümkün değil.

Fizik bilimcilerin global bilimsel projelerle araştırdığı EVRENİN OLUŞUMU deneylerinin nereye kadar sonuç vereceği belirsiz ancak bir şey söylenebilir ki ‘görünen evrenin oluşumu’ çözülerek ondan öncesine ulaşılsa bile evrenin Ne için? Nasıl? tasarladığı ve ortamının nasıl oluştuğunu çözümlemek sanırım mümkün olmayacaktır.

Çünkü ‘evrenin oluşumu’ için gerekli ortamın nasıl oluştuğunun, öncesinin nasıl türediğinin her bir aşaması çözülse bile bir önceki aşamanın belirsizliğine ulaşılacak ve bu sarmal devam edecektir.     

Evrenin algılanabilen gizlerinin çözülme çabaları için makro deneyler yapılırken bunların modellemeleri için soyut matematik biliminin kullanıldığı ve evrenin temel biliminin matematik olduğu tüm bilim dünyasınca bilinmektedir.

Belirtilen çerçevede tüm mühendisliklerin mekanik olarak kullandığı matematik formüller ve modellemeler son yüzyılda gelişen elektronik teknolojinin de alfabesini oluşturmaktadır ki; matematik biliminin üretildiği üniversitelerde halen geldiği düzey teknolojiye uygulansa hayatın nasıl değişeceğini matematikçiler de teknolojiciler de kestirememektedir.

İnsanlığa hizmet veren tıp, eczacılık gibi endüstri ve teknolojide kullanılan tüm mühendisliklerin patentleri veya paraya dönüştürülebilir piyasaları ve bunlardan büyük para kazananlar vardır. Patentlense her bir formülü ve modeli parayla alınamayacak değerde olan bilimin temeli ve en saygını olan matematiğin piyasası yoktur. İşte bu nedenle matematik bilimciler üstün zekâ ve becerilerinin ürünü olan formül ve modellemeleri (üzerinden para kazanan) diğer bilimcilere sunarken aslında insanlığın hizmetine bedelsiz sunmaktadır ama çoğunluk bunun farkında bile değildir.

İfade etmeye çalıştığım ‘matematik olmasaydı evren olmazdı’ vurgumun dayanağı ‘Gelecek Elli Yıl Bilim ve Yaşam’ kitabıdır.

Ancak bu sunumun esin kaynağı ise ABD de kariyer yaptığı üniversitede matematik biliminin evrensel gelişimine yaptığı katkıyla Dünya Bilimciler listesine ilk kadın matematikçi olarak giren bu nedenle Fransa Devletince taltif edilen ancak Türkiye Devletinin henüz farkında olmadığı Diyarbakır’ın gururu onuru Prof. Dr. Elvan AKIN’DIR.

Hayatta olan annesi Güler GÜRAN AKIN’ın ellerinden öpereken samimi saygılarımızı sunarken hayata olmayan (zamanın Sümerbank personel müdürlüğü bilinciyle) en büyük destekçisi babası çok değerli Coşkun AKIN’I ruhuna saygıyla rahmetlerle anarak Prof. Dr. Elvan AKIN’I tebrik ediyorum.

Kadri KANPAK                

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..