Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '12

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Evrim teorisi hakkında

Evrim teorisi hakkında
 

Evrim teorisi getirisi yüksek bir ticaret oldu. Sadece bu teoriyi savunanlar bu ticari alandan yararlanmıyor. Bu teorinin karşıtları da bu ticaretin içindedir. Evrim konusunda taraf değilim. Öncelikle teori kavramını tam anlıyorum. Teori gerçek değildir. Gerçeği açıklamaya çalışan bir düşüncedir. Ne zaman delil elde eder işte o zaman bir hakikat olur.

Evrim teorisi ya doğrudur ya da değildir. Bilmsel tartışmalar yerine fanatizme yakın tatışmalar daha çok ilgi görüyor. Evrim teorisi ne kadar doğruysa dinlerde o kadar doğrudur. Sonuçta doğruluğuna inanılan tezlerdir evrim ve din teorileri. Cennet ispat edildi mi? Cennet'in olduğunu kim söylüyor? Allah mı? Ya da Allah ın böyle söylediğini iddiaa eden insanlar mı?

Eğer kainati yaratan bizi evrim teorisi ile var kılmışsa benim buna itiraz etme hakkım olur mu? Her canlı kutsaldır diyen dindarlar neden gurur meselesi yapıyorlar evrim teorisini? İlahi takdir öyleyse ne yapalım kabul etmekten başka. İlahi takdiri insan bilebilir mi?

Aslında Evrim teorisi o kadar yanlış anlaşılıyor ve anlatılıyor ki, bunun ilk sorumlusu evrim teorisine karşı gelen hristiyan dindarlardır. Teoriyi karalama adına "Maymundan mı geldik?" sorusunu atan bu hristiyanlardır. "Survıval Of the Fittest" tanımlanmasını Darwin kitabının ilerleyen baskılarında kullanmıştır. Teoriyi iyi okuyanlar burada ki "fit" kelimesinin güç manasına gelmediğini bilirler. Darwin "Survıval of the fittest" tanımını kullanma nedeni teoriyi daha iyi açıklamasındandır. Ancak o "fit" kelimesiyle güç değil uyumlu manasını kast etmiştir. En uyumlu olanların var olmasını açıklar evrim teorisi, en güçlü olanların değil. Diğer bir yanılgı da evrim teorisi hakkında canlıların hep daha mükemmele doğru geliştiği... Evrim teorisi sadece gelişimi açıklamaya çalışıyor.

Evrim konusunda Bas Haring isimli Hollandalı bir akademisyenin bu konuda ki düşüncelerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yaşamın yaradılışı: Evolüsyon teorisi yaradılışın başlangıcını açıklamaz.

Yaşamın baslangıcını kesinlikle açıklamaz evolüsyon teorisi. Bu konuda yanlış anlaşılma yoktur. Yanlış anlaşılma yaradılışı evolüsyon teorisinin açıkladığıdır. Evolüsyon teorisi bize sadece zamanın içinde yaşam hangi değişiklere uğradı onu anlatır. Evolüsyon teorisi bize canlıların yaradılışını ve aldıkları konumu açıklamaz. Sadece canlıların zaman içindeki değişimini açıklar.

Gerçek su ki yaşamın başlangıcı halen bilinmiyor ve bu konuda pek çok sipekülasyolar var; belki bir kimyasal bir gölde oluşdu yaşam.Ya da yaşam yaşamın çok daha yaşlı olduğu başka bir gezegenden geldi veya bir çoğumuzun inandığı gibi mücezeyle gerçekleşti. Evolüsyon teorisi bu sipekülasyonlarla ilgilenmez .

Evolüsyon bitkilerin ve hayvanların daha iyi gelişimini sağlar.

Bu da genel bir yanılmadır. Evolüsyonun her canlının daha iyi gelişmesinı sağladığı yanılgısı. İlk kuşlar bir metre uçamazken bugün binlerce kilometre uçabiliyor; bazen hiç durmadan. İlk insanlar daha bükülmüş halde ve daha az zekayla yürürken, bugün dik ve daha zekalı yürüyorlar.

Evolüsyon herhangi bir yön tanımıyor. Ne öne ne arkaya; sadece hareket eder. Devamlı bir değişim söz konusudur ve bu değişime en iyi uyum sağlayanlar en uzun yaşamda kalırlar. Gelecekdeki fillerin bugünkünden daha büyük olacaklarını ve insanların daha akıllı olacağını söylemez evolüsyon teorisi. Belkide tersi olur... Kesin olan sadece değişimin kendisidir.

İnsanların maymundan gelmesi!

Darwini bir maymun bedeniyle gösteren resimleri gördük. Sanki onun evolüsyon teorisi insanın maymundan geldiğini iddia ediyormuş gibi. Bunun böyle olmadığını biliyoruz. İnsanın bilınen maymun türlerinden geldiğini iddia etmez evolüsyon teorisi. Evolüsyon bize maymunlarla, kaplanlarla ve sülüklerle ortak bir atamızın oldugunu iddia eder ve bu tüm hayvanlar içinde geçerlidir.

Yaşamın tarihini bir ağaca benzetersek tüm yaprakları bir daldan çıkar; oda gövdeden. Aynı şekilde yaşamda da, biz de dahil ortak bir atamız var. Darwinin resmini bir tavşanla veya bir kaplanla da gösterebilirlerdi... O zaman insanın tavşandan mı geldiğini varsayacaktık.

Evolüsyon en uyumluların hayat da kalmasıdır.

"Survival of the fittest'' sözü darwine ait değildir. Filozof Herbert Spencer bu sözleri Darwin'in ''Türlerin kökeni üzeri" araştırmasını basmadan söylemiştir.

Darwin'in kitabının ilk basımlarında yok bu söz; beşinci baskı olan 1869 yılı baskısının dördüncü başlığında: "Tabii seçim; ya da en uyumluların hayat mücadelesi" başlıklarını görüyoruz. Bu başlık bize Darwinin -natural selectıon- ile -survıval of fıttest- kavramlarını bir gördüğüdür. Tabii seçim prensibini evolüsyonun temel görüşü olarak baz alırsak -en uyumluların hayat mücadelesi- cümlesinin evolüsyon teorisini özetlediğini söyleyebiliriz.

Yine de bu "survıval of the fittest" kavramı yanlış anlaşılıyor. Bu yanlış anlaşılma "fit" kelimesini açıklarken oluşuyor; "fit" kelimesi formda manasında yorumlanırsa en güçlülerin yaşamda kaldığı manası çıkıyor ortaya. Darwinin evolüsyon teorisinde ise "fit" kelımesi uygun manasında kullanılmıştır. En uyumlu organizmalar hayatda kalır; etrafına en iyi uyum sağlayanlar kazanır.

 
Toplam blog
: 82
: 437
Kayıt tarihi
: 11.08.09
 
 

İlgi alanlarım muzik. İlk kez Milliyet Blog'da yazı yazmayı deniyorum, daha doğrusu düşüncelerimi..