Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '09

 
Kategori
İnançlar
 

Ezan!

Ezan!
 

Bu yazıyı üç yıl önce yazmışım...Gündemde yine ezan olduğu için tekrar yayınlamak istedim. Bilenin,bilmeyenin;inananın,inanmayanın ezan üstüne konuştuğu şu günlerde bir kere daha okunsun istedim:

Ezan, bir çağrıdır; ancak sadece namaza çağrı değildir. Dünyadaki tüm "kullara" yapılan bir iman çağrısıdır.
Diğer semavi dinlerin aksine ezan, çağrısını insan sesiyle yapar. Ezan, Allah'ın yeryüzündeki "halifesi" insanın, diğer tüm insanları, kendilerini kaptırdıkları dünya hayatından bir an kurtulup Yaratanlarına yönelmelerinin çağrısdır.
Ezan, insandır; Ne Hristiyanların çan'ı, ne Yahudilerin boru'su aynı etkiyi yaratmaz. Onlar madeni seslerdir ve sadece belli bir vaktin girdiğini haber verirler. Oysa ezan, bir manifestodur; insanlara yaratılmışlığını ve kulluğunu hatırlatan bir manifesto..

Ezan imkandır; Allah'ın bir lütfu olarak, Müslümanların ayrıcalığıdır ezan. Çünkü, günde beş kere farkında olmasa bile, insana verilmiş iman imkanıdır..

Ezan, imandır; Ezanı dinleyen insan, camiye koşsa da koşmasa da, iman tazelemiş olur. Kulluğun esasları günde beş defa, ezan yoluyla kullara hatırlatılır. Günde beş defa iman tazelenir.

Ezan, zikirdir; Hayatın gailleri içerisinde kaybolan insana Allah'ı hatırlatır; ezanı dinleyen Allah'ı anmış olur aynı zamanda..

Ezan, fikirdir; Ezanı dinleyen insan, İslamın ve imanın esaslarını da fikren teyit etmiş olur.

Allahü ekber: Allah en büyüktür. Yeryüzünde malıyla, mevkisiyle böbürlenen insan, büyük olan yalnız ve ancak tüm kainatı yaratan Allah'tır. Onun büyüklüğünü aklından çıkarma ve kendi küçüklüğünü unutma.

Eşhedü enla ilahe illa'llah: Tanıklık ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur. Başka ilahlar edinip de dünyanı ve ahiretini berbat etme. Yalnız Allah'a inan ve yalnız ona dayan..

Eşhedü enne Muhammed'er-rusullah: Yine tanıklık ederim ki, Muhammed Allah'ın resülüdür. Allah, kullarına son mesajını onunla yollamıştır. Onun getirdiklerine inanmak, Allah'a inanmaktır. Allah'a ve onun insanlara gönderdiği elçisine inanandığını beyan etmek, imanın temel esasıdır.

Hayyales's-salah:(öyleyse) Haydin namaza!.. Namaz ki, kulun Rabbine en yakın olduğu, onun huzurunda huzur bulduğu ibadettir. Varlığına ve gönderdiği ilkelere inananlar olarak, Rabbinize kulluk etmek konusunda yarışın. Koşun namaz için koşun..

Hayyale'l-felah: Haydin kurtuluşa.. Ki gerçek kurtuluş, şu namazgahlarda Yaratının önünde secdeye varmanızdadır. Kurtulun sizi bağlayan tüm sahte bağlardan ve Rabbinizin önünde gerçek kurtuluşa erin..

Allahü ekber: Allah en büyüktür.

La ilahe illallah: Yoktur ondan başka bir ilah..

Görüldüğü gibi, ezan, imanın ve İslamın temel ilkelerini ortaya koyar. Bunları günde beş defa, yüksek minareleren kabul ve ilan eder.

Ezan, istiklaldır aynı zamanda.. Ezanlar okundukça o topraklar Müslüman memleketi olarak kalacaktır. Bunu en güzel ifade eden "İstiklal Marşı" şairi Mehmet Akif olmuştur:

"Şu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli
Ebedi, yurdumun üstünde benim, inlemeli
!

"Ezan susmaz, bayrak inmez" ilkesi, sadece siyasilerin ağzında oy malzemesidir sanmayın. Siyasiler herşeyi malzeme yaparlar ama bu malzeme yaptıkları ilkeleri hafifletmez; belki onları hafifletir.

Bayrak dalgalandıkça ezanlar okunur; ezanlar okundukça bayrak dalgalanır.

Ezanımız susmasın, bayrağımız inmesin!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..