Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '09

 
Kategori
İnançlar
 

Solaklık

Solaklık
 

Solaklık oldum olası ilgimi çeker benim. Neden bilmiyorum. Belki de solak olduğum için!

Geçmişten bugüne sağ ve sol el kullanımı kültürden kültüre, geleneklere göre değişim gösteriyor. Her toplumda sağ elin kullanımı, ahlaki normlara, uyarlanırken, solaklık daima uygunsuz uğursuz olarak kabul edilmiş. Mesela; sağ gözün seğirmesi mutlu haber anlamı taşırken, sol gözün seğirmesi bir yakının ölümüne işaret ettiği söylenir hep. Türkçe'de de aksiliği üzerinde olan kişiler için "sol tarafından kalkmış" deyimi kullanılırken, akla uygun, yerinde karar verme yeteneği olanlar için "sağduyulu" deniliyor. Hatta dini görüşlerde bile sağ tarafta sevapları, sol tarafta da günahları yazan bir meleğin olduğu da kutsal kitaplarda yer alıyor.

Toplumlar tüm olumsuzlukları tarih boyunca "sola" bağlayarak, uğursuz saymış olmalarına karşın tarihe yön veren bir çok insan maalesef solak!

Napoleon Bonapart, Bill Clinton, Bill Gates, bilim alanında Albert Einstein, yerçekimini bulan Isaac Newton, Benjamin Franklin "sol" elini kullanan dahiler olarak tarihe geçti.

Sanat alanında Leonardo da Vinci, Picasso, Michelangelo, Rock Hudson Marilyn Monroe Angelina Jolie Julia Roberts Winona Ryder Bruce Willis Demi Moore Nicole Kidman Tom Cruise Sylvester Steve MacQueen Anthony Perkins, müzik alanında Kurt Cobain

Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach,

Sizce ortak bir nokta var mı aralarında?

Her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmamış da olsa, solakların, müzik, sanat, bilim, politika ve spor gibi alanlarda avantajları oldukça fazla.

Bir de solakların uzun yasadıkları rivayeti var.

Bakınız!

Pablo Picasso (92) Michelangelo (89) Charlie Chaplin (88) Greta Garbo (85) Benjamin Franklin (84) Cary Grant (84) Mark Twain (75)

Ne yazık ki bi sorun daha var. Her şey, sağ elini kullanan insanlar için üretiliyor. Dünya nüfusunun % 91’i saglak çünkü... Gerçi solaklar için materyal üreten birkaç mağaza olmasına rağmen ihtiyaç duyduğum söylenemez ama...(merak edenler için mağaza Kavaklıdere Karumda) Durumun böyle olması çok da enterese etmiyor yani. Sadece okul yıllarımda sınavlarda yan sıranın kolçağını kullanmak zorunda kalmak ve arabanın vitesinin sağda olması ve maus’u sağ elimle kullanmaya alışmak dışında....

Sağlak ya da solak herkese esen kalın diyorum!

 
Toplam blog
: 48
: 1807
Kayıt tarihi
: 17.07.09
 
 

Bir Nisan akşamı kışı uğurlayan, baharla gelmişim dünyaya…  Hobi olarak çeşitli tasarım etkinlikl..