Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '22

 
Kategori
Egzersiz
 

FA Hastası Dikkatine EGZERSİZ

-            Biz FA hastaları, gruplarımız içerisinde aramıza yeni katılan kaderdaşlarımıza “spor yap” diye tavsiyede bulunuruz ama açıkçası kendimiz de pek yapmayız. Şimdi bunları neden ve nasıl yapacağımızı anlatayım en iyisi.

            Öncelikle hastalığınız her ne seviyede olursa olsun, burada yapabileceğiniz, size de uygun hareketler bulunmaktadır. İster yatalak olun ister çalışıyor ya da okuyor olun; zamanım olmuyor gibi bahaneler bana sökmez ona göre.

               “FA Hastalarına Egzersiz” adlı bloğumda belirttiğim gibi bilmeyenlerimize öğretmek, bilenlerimize de hatırlatmak istiyorum.

 

Egzersizleri yapma saatlerin sana bağlı olsun. Ne zaman istersen demeyim de(çünkü insanın canı istemiyor pek) fiziken ve ruhen ne zaman müsaitsen olsun.

Mümkün olduğunca çok tekrar yapmalısın.

Sinir sistemiyle kaslar arasında bağlantı kopukluğu olduğu için iyi konsantre olup, yavaş ama düzenli bir tempoda yapmalısın. Bitsin diye, yapmış olmak için yapmamalısın.

İlk yapman gereken, bütün egzersizleri içeren sana uygun bir egzersiz programı hazırlamak.Bu programda egzersiz yapış saatlerin, hareket miktarın, müzikli mi müziksiz mi yapacağın belli olsun.Amaç kaslarını yormadan, zedelemeden beyin gücüyle düzenli olarak çalıştırmak. Bunu yapmaya mecburuz ama bu bizim yaşam tarzımız ve keyifli hale getirmeliyiz.

Vücudundaki bütün kasları çalıştıracaksın. Hepsinin harekete ihtiyacı var. Daha önce mümkün olduğunca çok tekrar demiştim ama zorlandığın hareketleri önce 10 kez, bir süre sonra 15 ve daha sonra 20 şer kere yapabilirsin. Her hareket 20-25 kez tekrar edilsin. Egzersizleri yapış sıralamanı da sen belirleyeceksin. Önce ısınma türü hareketler, kaslarını yavaş yavaş açacaksın. Âmâ zor hareketleri baştan yaparsan daha iyi, fazla yorulmadan, olur. Aralara kolay hareketleri serpiştirir dinlenirsin.Tempolu bir şekilde yapacak ve hareketleri yaparken nefesini de düzenli ayarlayacaksın. (Sadece kolay hareketleri seçip zorlarını yapamıyorum deyip de es geçmek yok. Her gün uğraşıp, yapamadığın yeni bir hareketi de listene eklemeye çabalayacaksın.)

Kasları tembel tutmamak gerekiyor. Yaptığın en ufak bir eylem senin günlük hayatta daha aktif kalmanı sağlayacaktır.Yapabildiğin her şeyi kendin yapacaksın yapabildiğin ölçüde, başkasından bekleme. Suyunu bile kendin al mutfaktan, alamayacağın, ulaşamayacağın yerde olabilir, o zaman da mutfağa kadar gidip orada isteyeceksin suyunu.

Tüm gün oturuyorsundur tahminimce. İşte bu durum daha başka problemlere sebep olabilir. Mesela dolaşım problemleri, idrar problemleri, bel fıtığı, böbrek taşı gibi. Bunların oluşumunu da engellemek için hayatına hareket katmak.Sandalyede otururken bile kan dolaşımını sağlamak için ayağını yükseğe, kanepeye uzatmak, kalkıp ayakta durmaya çalışmak (bu çok zor biliyorum ama çok gerekli, felçli insanlar bile alet yardımıyla kendilerini bağlayıp ayakta duruyorlar).

Ayaktayken iki elinle sağlam bir yere tutunup gün içinde defalarca tutunup çömüp kalkmaya çabalamanın bile büyük faydası olur.

Bütün işi sağ elinle yapmamalısın. Çatal kaşıkla yemek yemek, yazı yazmak gibi şeyler dışında eşit oranda sol elini de kullanmalısın. Mesela bir şey doldururken, üzüm gibi taneli şeyler yerken, sıvı içerken, şişe kapağı kapatırken vs.

                                            devam edeceğim...

 
Toplam blog
: 109
: 78
Kayıt tarihi
: 19.04.18
 
 

1980 Adana doğumluyum. 13 yaşında friedreich ataksisi hastası olduğum ortaya çıktı. İlköğrenimi A..