Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '22

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Faiz Düşünce Ne olur?

Bir ülkede Faiz düşük ise ne olur ?

1) Tasarruf mevduatına olan yönelim tamamen azalır , mevduattan kaçış olur ve diğer yatırım araçlarına ( DOLAR VE BORSA ) olan talep artar. Dolayısıyla DOLAR KURU VE BORSA  ENDEKSİ yükselir.

2) Faizler düştüğü için yabancı yatırımcı Türk Lirası mevduatlarını bozarak dolar alır ve bu  dolarlarını yurt dışına taşır. Piyasada dolar miktarı azalınca kur yükselir. Yani dolara olan talep artmıştır ama dolar arzı düşük kaldığından kur yükselir.

Birinci ve ikinci maddelerde gördüğümüz üzere  İç Piyasada  dolar miktarı azalacağından , dolar kuru yükselecektir.

3) Faizler düşük seviyede kaldığı müddetçe krediye olan talep artar  ve  bunun sonucunda hem sınai,hem tarımsal hem de turistik yatırımlar da artar. Dolayısıyla üretim de artar. Piyasaya arz edilen mal miktarı artacağından enflasyon düşmeye başlar. Üretim artınca ihracat artar ve dolar girişi çoğalır ve kur da yavaş yavaş düşmeye başlar.

4) Faizlerin düşmesi ile kredi maliyeti düşeceğinden üretim maliyeti  ve de dolayısıyla enflasyon düşer.

5) Faizlerin düşmesi ile bir yandan dolar kuru yükselirken  ithalata dayalı ürünlerin fiyatı artar , ancak düşük kredi faizi sonucu üretim maliyeti azalan ürünlerin fiyatı düşer, Bu çelişkili bir durumdur.

İşte bu noktada düşük faizin enflasyon seyrinde meydana getirdiği, yukarıda belirttiğim  çelişki, üretimin  arttırılması ile ortadan kalkmaya başlar ve enflasyonun aşağıya çekilmesi sağlanır ve ekonomi düzelmeye başlar.

Netice olarak : düşük faiz ithalata dayalı malların fiyatının artmasına sebep olur;  diğer yandan ise üretim maliyeti azalacağından ,iç piyasada üretilen malların fiyatlarında  azalmalar meydana gelir.

Fiyatların düşmesi için tek yol  İTHALAT MİKTARININ AZALTILMASININ olduğu  açıkça kendini göstermektedir.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..