Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Faizler düşürülürse dolar 4.-TL. yı geçer…

Faizler düşürülürse dolar 4.-TL. yı geçer…
 

Borsa İstanbul’da konuşan Erdoğan, uygulanan yüksek faizlerin ağırına gittiğini belirterek bankacılara yüksek faizleri düşürme çağırısında bulunmuş. Erdoğan akşam saatlerindeki konuşmasında "Faize dayalı bankacılık sistemi, ciddi bir çıkmazın içindedir. 2008 küresel finans krizinde bozulan dengeler hala yerine oturmuş değildir. Yakın zamanda da böyle bir ihtimal gözükmemektedir. Şahsen faize daima olumsuz yaklaşmış bir kişi olarak, bu kriz karşısında çok da şaşırmadığımı özellikle ifade etmek isterim. Paradan para kazanmayı değil emekle, alın teriyle, bilgiyle, ticaretle para kazanmayı esas alan bir finans sistemine yönelmek mecburiyetindeyiz. Erdoğan Merkez bankası hakkında da,

"Dediler ki 'Merkez Bankası bağımsızdır, şudur, budur...' Tamam o yine bağımsızlığını oynasın ama ben siyasetçiyim, benim ona resmen müdahale etme yetkim var mı? Yok. Ama böyle bir şey yapılıyorsa ben de kalkacağım, eleştirimi yapacağım. Çünkü halkımın karşısında tokadı yiyen benim başındaki bürokrat değil. Öyleyse uyarımı yapacağım, o da çözüm yollarını bulsun. Tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün, yok böyle bir şey."

Erdoğan, bankacılık sektörüne seslenerek, "Faizleri lütfen makul seviyelere çekin" ifadelerini kullanmış. Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra da dolar 3.40’ı geçmiş. Zaten ABD'deki başkanlık seçimi sonrası artan dolar ve FED'in faiz arttırma beklentisi varken, faizlerin düşürülmesi ekonomiyi alt üst edecektir. 

Merkez bankası ise, ekonomiyi uluslararası piyasalar, iç piyasalar ve alternatif yatırım araçlarını dikkate alarak faizleri tespit etmeye çalışıyor.

Ama bilinçaltında faizin haram olduğu düşüncesi taşıyan bir kişi, tamamen duygusal olarak, ekonomiyi yönlendirmeye çalışıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Döviz yılda yüzde 30 civarında artarken, ellerinde parası olanlar neden yüzde 10 faizle bankalara paralarını yatırsınlar? Şimdi Erdoğan yüzde 10 faizin bile yüksek olduğunu düşünüyor. 

Peki siz enflasyonun gerçekten yüzde 10’un altında olduğunu düşünüyor musunuz? Görünüşte öyle. Ama kim ne derse desin, bugün enflasyon yıllık % 25 in üzerinde. Ama ne yazık ki, insanlar bir şekilde uyutuluyor.

Emirle ekonomi yönlendirmeye çalışılırsa, yıl sonu gelmeden doların 4.- TL.yı geçtiğini hep birlikte görürüz artık. 

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..