Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '09

 
Kategori
Sağlık
 

Fatih Devlet Hastanesi'ne veda mı ediyoruz?

Trabzon’da “dal hastanesi” yapacağız diye Fatih Devlet Hastanesi’nin içini boşaltmaya yönelik sürdürülen çalışmalar, tepki almaya devam ediyor. Hastanenin “yenidoğan” ünitesinin kaldırılıp, Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi’ne gönderilmesi bardağı taşıran son damla oldu.

KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Trabzon Şubesi, çeşitli eylem ve etkinliklerle Trabzonluları hastanelerine sahip çıkmaya davet etti. SES Şube Başkanı Mehmet Güven’le dün uzun uzadıya bu konuyu konuştum. Dal hastaneleri konusunda çeşitli sorunlar yaşandığını dile getirdi Başkan Güven. Hastanelerin içini boşaltarak kemik, göğüs, kalp-damar, kadın-doğum, çocuk, dahiliye gibi branşları ayrı hastaneler şeklinde örgütlemenin mahzurlarına değindi.

Örneğin bir trafik kazasında kalçası kırılan hasta aynı anda beyin travması geçirirse ne olacak? Beyin kanaması için başka bir hastaneye mi nakledilecek? Salt trafik kazalarında değil, birçok hastalığın tedavisinde farklı branşlardaki hekime olan ihtiyaç nasıl karşılanacak? Her uzmanlığın bulunduğu hastanelerden alınan “kurul raporları”nı artık sadece araştırma hastaneleri mi verecek? Bu durum zaten ağır yükler altındaki eğitim ve araştırma hastanelerini iyice zorda bırakmayacak mı? SES Başkanı Güven bu konuyu Sağlık Bakanlığı’na da yazdıklarını anlattı. “Hastaneleri diğer dallardan tamamen boşaltmak yerine, her hastanede donanımlı konsültasyon ekipleri oluşturmak daha mantıklı olacaktır” uyarısını yaptı. Fatih Devlet Hastanesi son derece gelişmiş bir Yenidoğan bölümüne sahipti. Bebeklerin konulduğu küvezler hem yeni hem de moderndi. Çeşitli kurslardan yetişmiş personeli de başarılıydı. “Dal hastanesi değil”dir diye Fatih Devlet Hastanesi’nin Yenidoğan ünitesi ve çocuk cerrahisi bölümü bütün araç, gereçleri ve personelleriyle birlikte Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi’ne gönderildi. Zaten yeri sıkışık bu hastanede de gereçlerin büyük kısmı atıl durumda bekletiliyor.

Başkan Güven bu uygulamanın başka mahzurlarını da dile getiriyor. Türkiye’de ve Trabzon’da her yıl enfeksiyon nedeniyle yaşanan bebek ölümlerine dikkat çekiyor. Salt bu nedenle bile yenidoğan bölümlerinin farklı hastanelerde olması gereğinin altını çiziyor. Trabzon’a Doğu Karadeniz Bölgesi’nin pek çok şehrinden, ilçesinden ve köyünden hasta akın ediyor. Bir hastanede ortaya çıkacak enfeksiyon sonrası, küvezlerdeki bebekler nereye nakledilebilecek? Tek adres olan KTÜ Farabi’nin de aşırı yükü ortada..

SES Başkanı Güven, bölgeden Trabzon’a gelen Yenidoğan taleplerinin azaltılması için devletin yatırım yapmasını istiyor, bu yatırımın küçük kaynaklarla gerçekleştirileceğine inanıyor. Bu amaçla Rize, Giresun, Gümüşhane, Bayburt gibi illerde ve Trabzon’un yakın ilçelerindeki hastanelerde mutlaka yenidoğan bölümleri açılmalı diyor. Böylece bir enfeksiyon halinde, mevcut bebekler bu hastanelerin bölümlere rahatlıkla naledilecektir.

Başkan Güven, uygulamalar karşısında sendikalarıyla birlikte çeşitli kadın örgütlerinin ortak etkinlikler düzenleyerek, Trabzon’da duyarlılık oluşturmaya gayret ettiklerini anlattı. Devletin ilgili kurumlarıyla görüşüp sorunları ve çözümlerini anlatmışlar. İki farklı yerde basın açıklaması düzenlemişler. Meydan Parkı’nda 3 bin kişiden toplanan imzaları, talepleriyle birlikte Sağlık Bakanlığı’na göndermişler. Trabzon milletvekillerine ayrı ayrı bilgi notu vermişler, şehirdeki meslek odalarına ve bütün sivil toplum örgütlerine, özellikle çocuk doktorlarına duyarlılık çağrısı yapmışlar.

Fısıltı gazeteleri Fatih Devlet Hastanesi’nin içinin bilinçli bir şekilde boşaltıldığı haberini yayıyor. Böylelikle atıl duruma getirilecek hastanenin büyük bir özel bir sağlık gurubuna satılacağı iddiaları kulaktan kulağa yayılıyor. Bu denli yaşamsal öneme sahip bir konuya, insanlarımıza eşit hizmet veren bu hastanemize bütün Trabzonlular olarak sahip çıkmalıyız.

 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..