Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '08

 
Kategori
Sınavlar
 

Fen ve teknolaoji öğretmeni usta eğitici Murat Ünalmıştan 2008 OKS tercih tavsiyesi

2008 OKS tercih döneminde , lise tercihinde bulunacaklara Tokat’ın yetiştirdiği ender Fen ve Teknoloji öğretmenlerinden olan Mustafa Ünalmış hoca ile yapmış olduğumuz röportajı yayınlamaktan onur duymaktayım.

SORU- Hocam iyi günler, 2008 OKS de tercih sürecini açıklar mısınız ? Tercihler nasıl olacak ?

MURAT ÜNALMIŞ -2008 OKS tercihleri puanların açıklanmasıyla internet aracılığı ile adaylara duyurulacaktır. Öğrenciler aldığı puan türlerine göre , çeşitli okullara tercih yapacaklardır. Ağustos ayı içerisinde tercih işlemleri sonuçlandırılacaktır. Temmuz ayı içerisinde tercihler yapılıp, Ağustos ayı içerisinde yerleştirmeler gerçekleştirilecektir. Öğrenciler kendi istedikleri okulları , puanlarındaki imkanlar doğrultusunda tercihlerini yaparak bekleyeceklerdir.

SORU- OKS Tercih sürecinde , okullar, aileler nasıl davranışlar içerisinde olmalıdır ?

MURAT ÜNALMIŞ- OKS sınavı gün geçtikçe önemini kanıtlamıştır. SBS ‘nin gelmesi ile mesleki seçim bu sınavlarda daha önemli olmuştur. Öğrenciler öncelikle kendilerini mutlu edecek, hayatlarında mesleklerini sevebileceği, bölümleri tercih etmelidir. Aileler ise aşırı baskıcı olmamalı, yönlendirmelerinde katı bir tutum sergilememelidir. Daha çok tercihlerin adayların kendi istekleri doğrultusunda olmasına dikkat edilmelidir.

Aileler sadece yönlendirme yapabilir.

SORU-OKS tercihte öğrencilerin en çok yaptığı hatalar neler ?

MURAT ÜNALMIŞ – OKS tercihlerinde yapılan , en çok hata yüzdelik dilimlerde yapılmaktadır. Okulların aldığı net yüzdesi ve puanları her sene farklılık gösterebilir. Tercihler yapılırken en çok istenen bölümler doğru incelenmeli ve sıralaması bu yüzdelere göre yapılmalıdır.

Her sene yayımlanan okul puanları , iyi bir incelemeden geçirilmeli ve ölü tercih denilen probleme dönüştürülmemelidir.

SORU- Bunların çözüm yolları nelerdir?

MURAT ÜNALMIŞ- Tercih hatalarının en etkili çözümü alanında uzman, tercih konusunda deneyimli bir rehberlik uzmanıyla çalışmaktır.

OKS konusunda, her sene meydana gelen değişmeleri, yakından takip eden ve önsezileri kuvvetli olan bir rehberlik uzmanı tercihleri ile öğrencilere yol gösterebilir. Öğrencilerin doğru tercih yapmalarına yardımcı olabilir .

SORU – Tercihte istediği yeri kazanamayan öğrencilere ve ailelerine neler tavsiye edeceksiniz ?

MURAT ÜNALMIŞ- Öncelikle bilinmesi gereken şey, “Her bitiş yeni bir başlangıçtır” Sınavlarda başarısız olan öğrenci, için her şey bitmiş değildir. Bu sonuç dünyanın sonu da değildir. Önemli olan sınavlardaki hatalardan ders alınarak tekrar hata yapılmamasıdır. Öğrencilerimiz sistemlerini tekrar gözden geçirmeli ve başarıyı yakalamak için yeni projeler ve planlar üretebilmelidir.

SORU- Anne ve babaların OKS de başarılı olamayan çocuklarına karşı tutumu ne olmalıdır ?

MURAT ÜNALMIŞ- OKS de başarısız olmuş öğrenci, en nihayetinde 8. sınıf öğrencisidir. Dolayısıyla öğrenim hayatı sonlanmamıştır. Evet başarısız olmuştur ama her şey bitmiş değildir. Bunun için bu durumdaki aileler öğrencilere destek olmalı, onlara güvendiklerini yenilemelidir. Herkes Anadolu Lisesi , Fen Lisesi kazanacak diye bir kural yoktur. Her iyi mesleğe sahip olan kişide hep başarılı olamamıştır. Onunda başarısız olduğu dönemler olmuştur.

SORU- Hocam , SBS ile OKS arasındaki belli başlı farklar nelerdir ?

MURAT ÜNALMIŞ- OKS sınavı bu sene son defa gerçekleştirildi. Bu sınavı 6, 7 ve 8. sınıfların müfredatlarından hormonlanmış sorularla yapılan bir sınavdan ibaretti. Öğrenciler 8. sınıfta bu sınava girerek gidecekleri liseleri belirliyorlardı.

SBS sınavı ile her sınıf kendi müfredatı ile değerlendiren , öğrencilerin her yıl değerlendirildiği ve sonuçlarının belli kurala göre , sıralandığı yeni bir sınavdır. Ayrıntılı bilgi için öğrencilerimiz Milli Eğitim Bakanlığının Web sitesini kullanabilirler.

Murat bey ilginize çok teşekkür etmekteyim.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..