Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '12

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Fenerbahçe küme düşmeyecek... Ancak tarih unutmaz-affetmez

Fenerbahçe küme düşmeyecek... Ancak tarih unutmaz-affetmez
 

MADDE 58 - MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME

(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik pirimi verilmesi de bu kapsamdadır.

(2) Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.

(3) İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.

(4) Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

Sanırım her şey oldukça açık: Eğer mahkeme sonunda Fenerbahçe suçlu bulunursa küme düşürülmeli hatta suçun derecesine göre küme düşürülmenin yanında puan indirme cezası da alması mümkün. Her şey çok açık ve net ancak FENERBAHÇE KÜME DÜŞMEYECEK. Bunu doğrulayan çok şey var, özellikle son günlerde:

Fenerbahçe şu anda devam eden soruşturmada yargılanan tek kulüp değil. Beşiktaş hatta şampiyonluğun kendisine verilmesini isteyen Trabzonspor da henüz aklanmış değil. Büyüklerin yanında Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'den de toplam 8 takımın adı geçiyor. Sonuç olarak bu takımların hiç biri küme düşme cezasının uygulanmasını (aksi beklenemezdi) istemiyor.                                                                                                                                           

Diğer takımlar da (İlhan Cavcav önderliğinde) Fenerbahçe küme düşürülürse Lig TV mahkemeye başvurur, yayın hakları sözleşmesi iptal olur ve kulüplerin gelirleri azalır diyerek en azından bir kereye mahsus, yasanın göz ardı edilmesini istiyor. (Sadece Galatasaray ve Trabzonspor net bir şekilde cezaların uygulanmasından yana tavır alıyorlar)

Son olarak da, Fenerbahçe'nin transfer atağına kalkmasını -küme düşürülmeyeceğinin garantisini almasıyla- yorumlayabiliriz. Bir çok yıldızını kaybeden hatta Emenike'yi bir maç bile oynamadan gönderenler Sow için büyük paralar ödemeyi göze alıyorsa, Alper için 5 milyon euro verebiliyorsa hatta teklif gelen oyuncularını satmıyorsa demek ki Fenerbahçe ligde kalacak.

Evet durum bu... Şimdi ne yapılacağını anlatalım: Şike derecelendirilecek. Yani kim, ne kadar şike yaptı ? sorusu sorulacak ve suç oranında cezalar verilecek. Ancak bu cezalar küme düşme değil puan silme cezası olacak. Fenerbahçe büyük ihtimalle seneye Avrupa'da olmayacak (UEFA'yla devam eden bir davası da var) ama Bank Asya'da da olmayacak.

Şimdi herkes TFF kurulunun alacağı kararı bekliyor. Küme düşme cezası uygulansın diyenler iki elin parmaklarını geçmeyecektir, oysa 200 delegenin onayı gerekiyor. Kanunda değişiklik olsa da şike kaldırılmayacak sadece bir kereliğine uygulanmamış olacak. Uefa delegesi Genel kurulu takip edecek ama TFF'yi yönlendirme yetkisi yok.

Herkes biliyor ki eğer bir anadolu temsilcisi (Ankaraspor sırf TFF talimatlarına aykırı davrandığı için düşürülmüştü) bu kadar ağır şekilde suçlansaydı iddianamede beklenmeden ceza uygulanırdı. Oysa ilk tutuklamalar yapıldığında herkes umutlanmış, Türkiye'de hukukun güçlü olacağını düşünmüştü. Galip gelen güçlülerin hukuğu oldu malesef.

Ekonomik olarak en çok zararı Galatasaray görmüş, Borsada. Ama sonuçları ne olursa olsun ceza uygulanmalı. Uygulanmalı ki ilerde de benzeri bir durum yaşanmasın. Ya da benzeri bir durum yaşandığında x kulübün başkanı Fenerbahçe'yi düşüremediniz, bizi düşürdünüz diyemesin. En önemlisi de insanların hukuğa olan inancı zayıflamasın.

Çok küçük bir umut var hala. Umarım o küçük ihtimal gerçekleşir. Eğer suçlular cezalandırılmazsa ilerde daha büyük sorunlar yaşayabilirler. Fenerbahçe için her şampiyon olduğunda şike iması yapılabilir. Her sene benzeri iddialarla karşılaşması yerine Küme düşürülmesi daha mantıklı olacaktır!

Şimdi herkes üzerine düşeni yapmalı ve bir baskı oluşturmalı TFF üzerinde. Futbolun geleceği için, zaten yok olmakta olan adalet duygusunun yaşaması için, Hukuğun güçlülerin üzerinde de söz sahibi olması için...

 

 

 
Toplam blog
: 65
: 1328
Kayıt tarihi
: 21.08.11
 
 

21 yaşındayım İst. Üniv siyaset bil. ve ulus. ilişkiler 4. sınıf öğrencisiyim... Olaylara eleştir..