Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

Feodal'iteyi Desteklemenin Bedeli.

Feodal'iteyi Desteklemenin Bedeli.
 

Cumhuriyetin ruhu feodal zihniyet ve kültürüne ters düşer. Modern yönetimlerde fert öne çıkar. Birey önem ve kişilik kazanır.

Özellikle son 60 yılda ve özellikle son yıllarda feodal yapı, gerek terörle mücadele yöntemi olarak desteklendi, gerekse iktidar hırsı ile oy potansiyeli olarak görüldüğü için hoş karşılanarak desteklenmiş oldu.

Oysa feodalitenin gerek ekonomik sosyal içeriği, gerekse inanç içeriği ile oluşturulan gayri resmi kayıt dışı bağlılıkları ile oluşan ağalık, aşiret reisliği ve şıh, hoca, mürit bağlantıları ile sürü kültürü ve toplumu oluşturularak yasaların etkisizleştirilmesine yol açılmakta, toplumu etkileyen sosyal ve ekonomik olumsuzlukların yarattığı durmları feodalite nin oluşturduğu hurra hareketi ile kalabalıkların harekete geçtiği olaylara dönüşmesini sağlamaktadır.

Bu politikaların iktidarlarca veya siyasilerce desteklenmesi sonucu kırsaldaki bu yapılanmanın kuvvetlenmesi Büyük kentlerde hemşericilik yönü ile dağişik bir yapılanma şekli doğurmaktadır. Bu gün Büyük kentlerimizde derneği olmayan anadolu kenti, ilçesi yoktur; hatta kasaba ve köylerin derneklerini kurmaktadırlar.

Bu durum modernleşemeyen yasalara güvenmeyen kendini yalnız hisseden bir kişiliğin sığınma psikolojisinin gereği olarak sosyal bir realite durumuna gelmiştir.

Bu örgütlülük durumu, gerçek çağdaş demokratik siyasi yapılanmanın önünde en büyük engeldir. Ancak en büyük sonuçlarından biri de son günlerde ki köy, sokak ve adliye koridorlarında, çarşı pazarda meydane gelen kavga ve kuvvet üstünlüğü yaratma ve sonuçta örf - töre adına insanların öldürülmeleri bardağı taşıran davranışlar olmaktadır.

Gerçekten "Cumhuriyet ve modern demokrasi" isteyenler bu çağdışı aşiretçilik ve cemaat oluşumlarından vazgeçmelidirler.

"Cumhuriyet Sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister." (M. Kemal Atatürk). Bu aynı zamanda kula hangi ad ve şöhret altında olursa olsun kul olmamaktır. Ama şimdi öylemi oluyor; vatandaş yaslardan doğan haklarını kullanmak için ya cemaat kanalından bazılarına kul olmakta ya da feodal liteye yada siyasi aracılara kul olmaktadır. Hani şirki önleyeceklerdi.

Allah kendini kullandırmaktan hiç hoşlanmaz.

Feodal yapı hangi coğrafya veya ülkede olursa olsun modern hukuk bilincinden yoksundur : http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1124453&Date=03.08.2009&Kategori=dunya&b=Sudanda asiret catismasi: 160 olu&ver=38

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..