Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '11

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Fethiye'de tarihi doku: Paspatur Çarşısı

Fethiye'de tarihi doku: Paspatur Çarşısı
 

Mehmet Erbil: Fethiye Paspatur Çarşısı


Fethiye denince akla ilk takılan Ölüdeniz oluyor. Haklıdır da. İnsanlar yaz aylarında yoğun olarak buralara akın ettiğinden ilk akla gelen ve de deniz olarak koştukları yer, buraya geldiklerinde Ölüdeniz’dir.

Denizin durgunluğunda sulara dalmak hayli keyifli oluyor. Zaman nasıl geçiyor anlayamazsınız. O anlarda dalıp dalıp gidersiniz derinliklere, maviliklere… Kulaç kulaç sindirirsiniz, çekersiniz içinize, yamaçlardan yansıyan yeşil renkleri ve de yamaçlardan akıp, süzülen paraşütlere takılıp kalırsınız. Gözleriniz o uçuşlarla dolar, parlar, siz de olmak istersiniz o rüzgarlara göğüs geren, kanat açan paraşütte.

Ölüdeniz böyle bir yer. Unutamazsınız yaşadıklarınızı. Unutulamaz burada yaşananlar ve de unutulmaz burada yaşanacaklar.

Ama asıl önemli olan; Fethiye’de “PASPATUR ÇARŞISI”. Tarihi bir doku. Sahip çıkmışlar, korumuşlar. Korunamamış olanlara el atılmış usulünce, onarılmış, nasıl yapılması gerekiyorsa öyle yapılmış… Denetimli bir koruma başlamış. İyi de olmuş. Burada iş yapacaklar, esnaflar korumanın kendi çıkarlarına olacağını anlamış ve inanmış. Koyulmuşlar yola. Ortaya öyle bir çarşı yumağı çıkmış ki, inanamazsınız. Tarihi doku canlanmış, kol kanat germeye başlamış buralara gelenlere.

Eğer bir de yapılardaki tarihi doku, kullanılan eşyalarda da ortaya konsa ya da konabilse dalıp gidersiniz geçmiş günlere, kendinizi o günlerin esintileri içinde, hatta kucağında bulursunuz.

Masa ve sandalyeler, lokantalardaki kullanılan eşyaların(mefruşatların) güncel olması –doğrusunu isterseniz- o tarihi dokuya pek uymuyor, o tarihi dokuyla pek kaynaşmıyor.

Ne dersiniz? Bana mı böyle geliyor? Neyse fotoğrafları inceleyip kararı siz verin.

Ve de bilin ki, Fethiye’de bir de “Paspatur Çarşısı” var, tarihi dokusu ile capcanlı duruyor. Zaman bulursanız Ölüdeniz yorgunluğundan sonra bu ortam sizi rahatlatacaktır, hem gözlerinizi hem de midenizi doyuracaktır.

Gezmek, görmek gerek.

Fethiye’de zaman hızla akıyor. Hem de denizin maviliklerine inat akıp gidiyor. Bu gidişi fotoğraf karelerine yansıtmak –canlı olmasa da- kalıcılığı sağlıyor.

Yeter ki, bir bakış açınız olsun.

Gözleriniz objektife yön verecek, unutulmaz görüntüleri arşivinize eklemek fırsatları bulacaksınız.

Ben gören gözlerinize sağlıklar diliyorum. Çünkü salt deniz değil, çevre, doğa, yaşam, farklı dokular da dinlendirecektir sizi.

Farkında olmadan, bu farklı ortamlar yoğurur durur sizi, düşünceleriniz zenginleşir. Çevrenize daha farklı gözlerle bakmaya, daha farklı düşüncelere dalmaya başlarsınız.

Ülkemiz bu zenginlikleri dolu dolu yaşamamızı sağlar.

Eğer yaşatmayı, yaşamayı bilirsek.

 

Mehmet ERBİL

 

www.mehmet-erbil.tr.gg

 

 
Toplam blog
: 63
: 729
Kayıt tarihi
: 29.09.11
 
 

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi-Yüksek Lisans Resim-19 kişisel Resim Sergisi Yazı..