Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Fırında ''alabalık''

Fırında ''alabalık''
 

Somon Balığıyla da akraba olan Alabalık içerdiği zengin vitamin ve minerallerle bir sağlık kaynağı.


Kış mevsiminin zorlukları ülkemizin her köşesinde kendini gösteriyor. Doğu'da sibirya soğukları ve geçit vermeyen kar yığınları hayatı olumsuz etkilerken, batıda da soğuk ve olumsuz hava şartları zaten kısıtlı ve pahalı olan meyve ve sebze fiyatlarını katladı. Öyle ki sofralarımızdan eksik etmediğimiz kıvırcık salatanın adedi bile 2, 5 ytl oldu. Yazlık sebzelerinin tadına kışın bakmak pahalı ve önerilmiyor. Mevsiminde tüketmemiz gerekiyormuş. Ara sıra nefis çekerse bir tadımlık almadan duramıyorum. Bu mevsimde yenecek en iyi şey balık ama fiyatları el yakıyor. Bir tanesi istisna Alabalık ucuz. Tenesi 3.5 ytl. 3 adedini 10 ytl'ye veriyorlar.

Yurdumuzun her yöresinde üretimi yapılan, Salmonia ailesinden Salmo trutta ismi verilen Alabalık bir tatlı su balığı. Lezzetli ve sağlıklı bir besin kaynağı. Yapısında A ve D vitaminleri; azot ve fosfor bakımından zengin olması, yağ dokusunda bulunan Omega-3 maddesiyle bir kalp dostu. Bütün bu özellikleri kendinde toplayan Alabalığın romatizma ve adale ağrılarına iyi geldiğide söyleniyor.

Zeki ve hassas yapısıyla yakalanması hayli zor olan Alabalık, sese, ışığa ve oltaya tepki verir. Oltayı hemen yutmayıp burnu ile kontrol eder.
Akarsu ve göllerde üretimi yapılan Alabalığın; Anadolu, Abant, Karadeniz, Kafkas, Gökkuşağı, Büyük Benekli, Deniz Alabalığı, Dere Alabalığı, Göl Alabalığı, Garda ve İtalyan Alabalığı gibi bir çok çeşidi vardır. Malzemeler üç kişiliktir :
3 adet Alabalık
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet biber
20 gram tereyağı ve iki kaşık zeytinyağı

Temizlenmiş ve kafaları kesilip atılmış alabalıklar, içine iki kaşık zeytinyağı gezdirilmiş fırın tepsisine konur. Balığın iç kısmına bir parça tereyağı sürülüp, soğan ve domatesle doldurulur. Tüm balıkların doldurulma işlemi tamamlandıktan sonra artan soğan ve domatesler balıkların üzerine serpiştirilir. Dilerseniz ve kalabalıksanız bir veya iki adet patatesi doğrayarak aralara serpiştirebilirsiniz. Arzunuza göre ince dilimlenmiş iki-üç limon parçasını da üste koyabilirsiniz. Hazırlanan fırın tepsisi içine bir çay bardağı su ilave edip; 250 dereceye ve 40 dakikaya proğramlanmış fırının içine koyup pişmesini bekleyiniz.

Yemeği beklerken sakın ola ki abur cubur atıştırmayın, balıklar gücenir. Afiyet olsun...

 
Toplam blog
: 34
: 2013
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

1953 Manisa Alaşehir doğumluyum.  Lise mezunu, evli, üniversite mezunu bir çocuk babasıyım. 197..