Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '09

 
Kategori
Bilim
 

Fonksiyonlar Fonksiyonu

Fonksiyonlar Fonksiyonu ve/ya Fonksiyonların Kırınımsal Geometrisi

Ekonomi gibi birçok bili alanında uzun, orta ve kısa vadeli dalgalanmalar olduğunu biliyoruz. Tüm bunların herhangi bir yerandaki ekstrapolasyonunu, intrapolasyonunu, simülasyonunu yaratmak için bir yol:

Birinci olarak en uzun dalga boylu / en uzun vadeli fonksiyon alınır. Sonra sırasıyla vade kısalır.

Burada önemli olan, bir fonksiyondan daha küçük bir fonksiyona geçerken, geleceğin eğilim yönünü ve bunun aralığını kestirmektir.

Böylelikle, A, B, C, ... D noktalarından geçerek olası sonul sonucumuzu kestirmiş oluruz. Bu analitik yoldur.

Bunu sentetik ve/ya geometrik olarak, eldeki kırım geometrilerini birbiri üzerine çakıştırarak da elde edebiliriz.

Örnek olarak Mandelbrot Kümesi’nde, A’dan Z’ye limit sonsuz yol olabilir ki bu geleceğin izleyebileceği yol örüntüler saçağını bize verir.

Buna ek olarak Oyun Kuramı’nı, X-Y apsis-ordinat sistemine uygularsak:

1: +, -; 2: +, +; 3: -, -; 4: -, + olmak üzere 4 farklı alanımız olur. Bunu 2 ve/ya 2’liye indirgenebilen N sayıdaki oyuncu / değişken olarak varsayabiliriz.

Daha da ek olarak:

Artı toplamlı seçeneğin; 1: +, -; 2: +, +; 3: -, + olmak üzere çeşitlemeleri olduğunu kabuledebiliriz. Bu şu demektir: Oyunun toplamı artıdır ama birinci seçenekte birincinin kazancı, ikincinin kaybının çok üzerindedir ve üçüncü için tam tersi.

Burada önemli olan, kendi küçük kaybına karşılık daha büyük oyuncunun daha büyük kaybı için, kaybı göze alan öznel seçimli stratejiler olanağıdır. Toplumsal zihinbilim açısından, ilk bakışta irrasyonel görünen bu seçim daha çok gözlenir ki daha yakın ve derin bakıldığında, kuşkusuz bunun daha kazançlı bir seçim oldruğu anlaşılır, uzun vade açısından.

Demek ki burada önemli olann, oyuncuların oyun için kendilerine koydukları vade öncelik sırasıdır.

Şerh: Matematikte f(g(x)) gibi bileşik fonksiyonlar vardır ama bunların hepsi sürekli ve/ya tek denklemlidir. Sorun, zaman dizisi olarak tanımı değişen fonksiyonlar fonksiyonları için bir terminoloji yaratmak gerekliliğidir ki geometride bunun küçük bir bölümüne izdüşüm ve dönüşüm geometrisi denmektedir. İkisinin farklı 2 bilgi alanı sayılması bile, bize birleşik bilgi alanlar ve terminolojiler gerekliliğini yeterince gösterir. Herşeyin Kuramı için Herşeyin Dili gerekir.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..