Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '09

 
Kategori
Sinema
 

Grafik, Kineziyolojik ve Çinli Aksiyon

Grafik-Batısal, Kineziyolojik ve Çinli-Doğusal Aksiyon

Konu öncelikle sinema bazında ele alınacaktır ama koşut olarak çizgiroman ve çizgifilm içlekleri de takip edilecektir.

Çizgi-roman olarak başlayıp, grafik-romana varan sanat altdalı ve/ya altsanat dalı olan grafik-roman; hem anime rüzgarıyla gelen Batı-Doğu poliyalektiğinin, hem de bilgisayar oyunu / çizgiroman / çizgifilm poliyalektiğinin birbiriyle poliyalektiği durumunu yarattı.

Grafik-batısal aksiyon çizgiromanı, karelerden başlayıp fotoğrafın sinemaya taşınması türü bir dönüşüm geçirdi. Yani, son 20-30 yıla ait grafik-romanlara baktığınızda, onları rahatlıkla film olarak gözünüzde canlandırabilirsiniz. İşin ilginci, sinemaya aktarımlarda % 99 bu izleğin dışına çıkılıyor, çünkü prodüktörler açısından, epeyi hatalı olarak, her 2 janrın tüketici hedef kümesi farklı yaş ve altkültür kümeleri var kabul ediliyor.

Kineziyolojik aksiyon bilimseldir. Yani, böyle bir bilim dalı vardı ve dans olsun, kung-fu olsun, yoga olsun, tüm aksiyonların fizyolojisini çok rahat açımlayabilir. Ancak işin ilginci diğer 2 dal, birer sanat dalı olmalarına karşın, bu bilim dalının bilim olarak beceremediğini becermiş durumda. Yani, aksiyonun kas-kemik-eklem bileşenleri, kineziyoloji tarafından değil, diğer 2 sanat dalı tarafından daha iyi açımlanmış durumda. Sinemanın doğrusal zamanları tasarlatması eklenince, bunun epistemolojik önemi çok yükselmektedir. Diğer bir deyişle, aradığımız şey, baktığımız yönün kimi kez tam tersi yöndedir.

Çinli-Doğusal aksiyon binlerce yılı bulan geçmişiyle en güçlü ve en zayıf paradigma. Zayıflığı buto’nun dağılması ve Japon sanatçılarının artık atom bombalarına isyan hakkını yitirmesi ile ilgili. Buna bir de Çin’in liberalleşmesi eklenince, ideolojik açıdan berbat bir faşizm çıkıyor ortaya. Bunun aksiyona izdüşümünü henüz kestiremiyoruz.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..