Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '08

 
Kategori
Dünya
 

Fransa (soykırım) yapmamıştır

Fransa (soykırım) yapmamıştır
 

Soykırım


Akşam haberlerinde bir nokta dikkatimi çekti. Fransa Ruanda’da soy kırım yapmakla suçlanıyor. Yapmaz dedim kendi kendime, bu Ruandalılar medeni Fransaya çamur atıyor. Yok efendim 1994 yılında yaşanan iç savaş sırasında Fransızlar soykırıma karışmışlar. Yapmazlar, onlar yapmaz yaptılar. Bir yolunu bulur Ruanda halkını birbirine kırdırırlar. Dedik ya onlar medeni ülkeler; her tür pisliği yapar sonra kenarda seyreyler, kim kimi yere serecek diye. Ama bu kez iş biraz karışık sanırım. CNN Türk’ ün haberine göre;” Fransa'nın soykırımdaki rolünü araştırmak için kurulan bağımsız komisyon tarafından bugün yayımlanan raporda, "Fransız desteğinin siyasi, askeri, diplomatik ve lojistik doğasının bulunduğu" ifade edildi.

Kigali yönetimi, Paris'i daha önce, yaklaşık 800 bin kişinin öldüğü katliamları yapan milis ve askerlerin eğitilmesinde ve katliamın mimarları etnik Hutu liderlerini desteklemede rolünü gizlemekle suçlamıştı.

Fransa ise bu suçlamaları kabul etmiyor ve birliklerinin o dönemde söylenenlerin aksine halka yardım ettiğini belirtiyor.

Komisyonun 500 sayfalık raporunda, Fransa'nın soykırım hazırlıklarından haberdar olduğu, bu hazırlıklara katıldığı, cinayetlerde faal rol oynadığı belirtiliyor.

Raporda Fransa ayrıca, soykırımcılara istihbarat, strateji, askeri eğitim desteği sağlamakla, "öldürülecek kişilerin listesinin belirlenmesine katkıda bulunmakla", "silah temin etmekle" suçlanıyor”. Ben yine Fransa böyle bir şey yapmaz diyorum ama aklıma Fransa’nın bu ilk olayı olmadığını kanıtlayan ve NETPANO.COM’ dan alıntı yaptığım şu uzun soykırım listesi geliyor.

- Cezayir
- Benin
- Burkina-Faso
- Cibuti

- Çad
- Gine
- Kamerun
- Komor Adaları
- Moritanya
- Nijer.
- Senegal
- Tunus...

Kararı siz verin. Bunlar açığa çıkanlar birde açığa çıkmayanları düşünün.

Neredeyse Fransa’nın soykırımından geçmeyen ülke yok gibi.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..