Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Futbol sahalarımızın yeni fenomeni "Ulan" ne demek?

Futbol sahalarımızın yeni fenomeni "Ulan" ne demek?
 

Türkçemizi yeniden keşfederken, gözler bu hafta oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında söylendiği iddia edilen “Ulan” kelimesine takıldı.

Önce “Ulan” ne demek ona bakalım.

“Ulan” kelimesi, eski Türkçede “velet, kendi kanından doğmuş çocuk” anlamına gelen “oğul” kelimesinin zamanla Farsça çoğul eki almış hali olan “oğulân” kelimesinden gelir. Oğulân kelimesi cinsiyet gözetmeyen bir kelimeyken zamanla erkek çocukları için kullanılmıştır. Aslında çoğulu ifade eden “oğulân”, zaman içinde olmuş bize tekil “oğlan”. Oğlan ise zaman içinde kısala kısala, “olan, ulan, lan, la” haline gelmiştir. Ha birde Arapça’da “Eşek” anlamına geliyor!

Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında, 27. Dakikada, sahada kim “Ulan” dedi?

Maçın hakemi Fırat Aydunus hiç tereddüt etmeden Caner Erkin’e kırmızı kartı gösterirken, Caner yemin billâh ederek ağzını açmadığını söylüyor.

Maçın 4. Hakemi ve 1. Nolu yardımcı hakemi ser verip sır vermiyorlar.

Sahada söylendiği iddia edilen “Ulan” kelimesini kimin söylediği hala muallâk!

“Ulan” kelimesini kimin söylediği maçta birçok muallâk durum var. Bunlardan birisi penaltı! Bir diğeri Fenerbahçe ceza sahası içinde topu eliyle önüne düşüren ve kendisine avantaj sağlayan Necati Ateş’in bu hareketini görmezden geliyor. Ve en önemlisi Tello’nun attığı dirsekle kaşı açılan Sezer’i görmezden gelmesi. Bırakın Tello’ya kırmızı kart göstermeyi, faul bile vermedi. Sezer’in yüzünde kanı görünce birkaç dakika(!) sonra ne oldu diye sordu!

Fenerbahçe’nin bu hakemle oynadığı maçın sadece birisini kazanıyor. O da geçen seneki Play-Of maçlarındaki Galatasaray-Fenerbahçe maçı. Fenerbahçe bu maçı 2-1 kazanmıştı!

Fenerbahçe her nedense Fırat Aydunus’la çıktığı maçlarda başarısız olmuş. 4 maç berabere kalmış, 3 maç ta yenilmiş!

Netice:

Kimin söylediği belli olmayan bir “Ulan” kelimesi sonrasında, koskoca Fenerbahçe’yi yerle bir eden elit(!) bir hakem ve yapılanları görmezden gelen eski hakem ve yeni yorumcular…

Buradan Merkez Hakem Kuruluna seslenmek istiyorum. Fenerbahçe’nin haftaya oynayacağı Gençlerbirliği maçına da bu hakemi verin.

Yazıya son verirken Rahmetli Yusuf Hayaloğlu’nun “Ah ulan Rıza” şiiri aklıma geldi.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..