Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '12

 
Kategori
Futbol
 

Futbolda oyun zekasının önemi

Futbolda oyun zekasının önemi
 

Futbolda oyun zekası demek, tartışmasız, Messi demektir bence.


Oyun zekası, İnsan yaşamının da, tüm spor dallarının ve futbolun da en temel, en vazgeçilmez kavramlarından biridir hiç kuşkusuz.

Diğer tüm sporlarda da olduğu gibi, fiziksel yeterlilik, profesyonel futbolculuğun da en temel ön koşuludur. Ancak, sadece  yeterli bir fiziksel güce sahip olmak, iyi bir futbolcu olmaya yetebilir mi?

Sorduğum sorunun cevabının hayır olduğunu hepimiz biliyoruz; öyle değil mi?

Günümüz futbolunda, sadece fiziksel gücüne güvenerek oyunun içinde kalabilmek, hala mümkün. Ancak futbolun her gün yeniden yenilenen taktiksel teorileri, stratejik varyasyonları gelecekte daha yüksek oyun zekasına sahip futbolcuları dayatacak elbet.

Tıpkı yaşamın kendisinin de, oyun zekası yüksek olanları her gün biraz daha yükseltip, sivriltmesi, her gün yeniden ödüllendirmesi gibi...

Sahip olduğu yüksek oyun zekasını sosyal zekasıyla birleştirebilenler, vazgeçilmez toplumsal fenomenlere dönüşecekler. Tıpkı Alex De Souza örneğinde olduğu gibi...

Konuyu, Türk Futbolu'ndan örnekleriyle tartışmaya devam edelim isterseniz. 

Son derece yüksek fiziksel güç ve kondisyonuyla futbolumuzun yaşayan efsanelerinden birine dönüşen Hakan Şükür, Tanju Çolak'ın sahip olduğu oyun zekasının yarısına sahip olsa, Dünya çapında hiçbir futbolcu onun eline su dökemez, yanına bile yaklaşamazdı.

Bugün kağıt üzerinde Türkiye'nin en iyi kalecisi olan Volkan Demirel, yıllarca yedeğinde beklediği, daha sonra da yıllarca yedekte beklettiği Türk Futbolu'nun gelmiş geçmiş en büyük kalecisi Rüştü Reçber'in yarısı kadar oyun sezgisi ve zekasına sahip olsaydı, Dünyanın en büyük kalecisi olurdu.

Sadece güçlü fizik, sadece güçlü kollar, güçlü bacaklar sahibi olmak, futbolu kazanç kapısı yapabilmenize yarar ancak.

Oyun zekasından yoksun hiçbir futbolcu ne Türkiye'den, ne de Dünyanın herhangi bir yerinden çıkıp Dünya çapında, uluslararası futbol yıldızı olamaz malesef.

Dünya Futbol'unun bugün tartışmasız en büyüğü olan Messi'nin, bu noktalara gelmeden önce ne derece yetersiz bir fiziğe sahip olduğunu bilenler, çocukluğunda boğuştuğu sağlık problemlerinden haberdar olanlar, fizik güç karşısında oyun zekasının neden üstün geldiğini çok daha iyi anlayacaklardır.

Futbol sadece fizik güce dayalı bir oyun olsaydı, Dünya futbolu, Messi gibi bir futbol zekasıyla tanışmaktan, onun doyumsuz oyununu izlemekten sonsuza kadar mahrum kalacaktı.

Not: Yazıda kullanılan görsel www.forum.donanimhaber.com adresinden alınmıştır.

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..