Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Gaziantep'te yemek turu önerisi

Gaziantep'te yemek turu önerisi
 

Gaziantep yemek kültürü, ne kadar kısaca anlatayım deseniz de, içinden çıkılacak, basitçe geçiştirilecek bir konu değil. Yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlerin oluşturduğu birikimden mi, yoksa sadece bölgenin havasından suyundan, ürün çeşitliliğinden mi bu kadar zengin bir mutfağa sahip olunmuş, bu uzmanların cevap vereceği bir konu.

Ama, Antep mutfağını kebaptan ve baklavadan ibaret sanmak büyük cahillik.Sanıldığının aksine, sebze ve yeşilliklerinde bolca kullanıldığı Antep mutfağında, meyva ile yapılan kebap dahi mevcut.( Yenidünya kebabı  )Antep tatlılarını da, kuru baklavadan ibaret düşünmeyip, üzümün yani pekmezin de sofralarda yaygın kullanımı olduğunu anlamak gerekir.
 
Antep mutfağı bir hazine ,adeta bir güzel sanat. Tatlılar, çorbalar, kebaplar, hamurişleri, köfteler, et yemekleri, dolmalar, yoğurtlu yemekler, sebzeli yemekler. Tüm malzemelerin ve pişirme tekniklerinin cömertçe kullanıldığı, tüm yemeklerin özen, sabır ve maharet gerektirdiği çok özel bir mutfak.
 
 
Gaziantep Mutfağı, benim gibi sadece yiyici olanların anlatamayacağı kadar büyük bir zenginliğe sahip, başlı başına bir uzmanlık konusudur .Ben sadece bir kaç naçiz tavsiye ile konuyu genelleyerek bırakmayı, bu büyük mutfağa haksızlık yapmamak adına daha doğru buluyorum.
 
Köftelerden – İçli köfte, çiğ köfte, malhıtalı köfte, ekşili ufak köfte
Kebaplardan – Kuşbaşı, sebzeli, kıyma, altı ezmeli, patlıcan, simit, soğan ve cağırtlak kebabı, alanazik
Çorbalardan – Maş çorbası, alaca çorba
Ayrıca – dolama, saçma tavası, haylan kabağı ,firik pilavı, şiveydiz ,peynirli börek, şekerli börek, katmer ,yuvarlama , acur turşusu ,yeşil zeytin piyazı ,muhammara, beyran ,illaki lahmacun ve baklava çeşitleri özellikle önereceklerimdir.
 
 
Restaurant olarak :
İMAM ÇAĞDAŞ – Gaziantep mutfağının duayeni, Antepliler arasında kebap fabrikatörü olarak tabir edilir. Etin, işlemede ve pişirmede, son noktaya geldiği yer olarak özetlenebilir.
ÇAVUŞOĞLU – Özellikle lahmacununu ve havuç dilimini yemeniz hararetle tavsiye olunur.
KARŞIYAKALI HALİL USTA – Bu son derece mütevazi, bilenin geldiği mekanda, oturacak yer bulabilirseniz ve eğer geç gitmezseniz, etler bitmeden küşneme veya kuşbaşı yemeniz özel bir tavsiyedir.
ORKİDE PASTANESİ – Sabah kahvaltı için katmerinden sipariş verip, fıstıklı kurabiyesinden almadan dönmemek gerekir.
AKŞAM SİMİT FIRINI – Peynir altı suyu ile yapılan Antep’e özgü bir çeşit tuzlu olarak kabul edilebilecek ‘’kahke’’çocuklarında hoşlanarak yiyecekleri bir kurabiyedir.
 
 
GÜLLÜOĞLU – Yeni çıkmış bir dolama yerinde yenilip, fıstık ezmesi de yanında götürmek için alınabilir. Tuzlu fıstıklarının özel seçilmişlerden olduğunu ayrıca belirtmeliyim. Baklava hamurundan yapılan ve İstanbul’da bildiğimiz su börekleri ile alakası olmayan su böreğini de mutlaka tatmanız önerilir.
ALMACI PAZARI – Burada Antep’e özgü çeşitli lezzetlerin en iyilerini bulabilirsiniz. Biber salçası , pul biber, fıstıklı muska, besni köpüklü sucuk, cevizli sucuk ( fıstıklısı da var ) ,tahin helvası, leblebili helva v.s.başka yerde emsaline rastlamayacağınız ürünlerdir.
METANET BEYRAN – Bütün bu yemekler ile ilgili güzellikler gözünüzü döndürüp hepsini birden yemeye çalışacağınız için ve kebaplarda kullanılan koyun eti yağlı olduğu için, kaçınılmaz olarak mide bozulacak. Bu nedenle sabah aç karına mideye ilaçtan daha iyi gelecek ‘’beyran ‘’( kelle etinin sarımsak ve pirinç ile etsuyunda haşlanarak ,pul biber ilavesi ile sıcak içilmesi ) içmek, tüm bu güzellikleri bir gün daha yiyebilmenizi sağlar.
 
 
CINCIK – İçli köftenin pek çok yerde pek çok versiyonunu bulabilirsiniz ama Cıncık ‘da yediğinizin tadını bir daha unutmayacağınızdan emin olabilirsiniz.
CİĞERCİ MUSTAFA – Antep’te cartlak kebabı denilen ciğere de, düşkünlük vardır.Genelde akşamları yemeğin üstüne cila olması amacı ile tercih edilir.
 
GAZİANTEP’TE ALTERNATİF YEMEK TURU ÖNERİSİ
 
Saat 08.00 – Metanet’te beyran iç. Daha geç kalırsan bulamazsın.
Saat 09.00 – Kahvaltıda Orkide Pastanesi’nden katmer ye.
Saat 12.00 – Çavuşoğlu’nda önce lahmacun ,üstüne simit kebabı yada terbiyeli
kuşbaşı ye, üstüne havuç dilimi yada özel fıstıklı baklava ye. ( fıstığı
daha bol ve iri çekilmiş oluyor )Hazmetmek için bir zahter iç.
Saat 15.00 – Güllüoğlu’ndan su böreği yerken ,fıstık ezmesi ve tuzlu fıstık al.
Yerin varsa birde dolama ye.
Saat 16.00 – Cıncıktan sipariş verdiğin içli köfteleri al. Pişirilmiş oldukları için
uzun süre aynı nefasette buzlukta durabiliyorlar. Yiyebiliyorsan
orda ye.
Saat 17.00 – Çayın yanında , Akşam simit fırınından alınmış kahke çeşitlerinden
ye.
Saat 19.00 – İmam Çağdaş’ta yuvalama ile başla , soğan kebabı , patlıcanlı kebap
veya sebzeli kebap ile bitir.
Saat 22.00 – Ciğerci Mustafa’da cartlak kebabı ye. ( Mangalda ciğer dürüm )
 
AFİYET OLSUN….
(Yukarıdaki liste mecazi bir öneridir, kesinlikle tek bir gün içinde denemeyin . ) 
 
 
Çocukla Geziyorum Gaziantep Gezilerinden...
 
 
Toplam blog
: 31
: 3253
Kayıt tarihi
: 01.12.11
 
 

İTÜ mezunu Yüksek Şehir Plancısıyım. Sadece gezmek ve yazmak istiyorum. ..