Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '14

 
Kategori
Söyleşi
 

Gaziosmanpaşa Üniversitesi PDR Öğrencisi Turgut Öztürk ile ...

Gaziosmanpaşa Üniversitesi PDR  Öğrencisi Turgut Öztürk ile ...
 

Turgut


GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİK VE DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ  TURGUT ÖZTÜRK “ İNSANLARIN  MESLEKLERİNDE BAŞARILI  OLMASI   ETKİLİ İLETİŞİM   KURMASI  İLE OLUR”

SORU- Bize kısaca  kendinizi tanıtır mısınız ? Hangi okullarda okudunuz bugüne kadar ?

TURGUT ÖZTÜRK-Adım Turgut ÖZTÜRK. Samsunun Havza ilçesine bağlı Çelikalan köyünde , ailemizin altıncı ve son çocuğu olarak dünyaya gelmişim. İlköğretimimi  köyümüz ve köyümüze yakın diğer köylerde tamamladıktan sonra Havza Anadolu Lisesini kazandım. Son sınıfa geldiğimde üniversite sınavlarına daha iyi hazırlanabilmek için Açıköğretime geçiş yaptım ve dershane desteği ile beraber şu an okuduğum bölüme yerleştim.

SORU- Neden Tokat’ı tercih ettiniz ?  Neden  PDR  tercih ettiniz ? Bu  bölümü ve Üniversiteyi yazmadan önce ve bugünlerdeki duygularınız arasında ne farklar var?

TURGUT  ÖZTÜRK- Aslında Tokat’ı seçmemde geçerli güzel bir nedenim yok, ama PDR için aynı şeyleri söyleyemem.  Bu bölümü okumak çocukluk hayalimdi diyebilirim. Rol modelim olan İlkokul rehber öğretmenimin bu bölümü sevmeme katkısı azımsanamayacak kadar çok.  

SORU- Bize ailenizden bahseder  misiniz? Anne ve babanız ne iş yapar? Kardeşleriniz nerede okur? Onların sizin   bu çabalarınıza bakış açısı  nedir?

TURGUT ÖZTÜRK- Babam çiftçi, annem de haliyle ev hanımı. Altı kardeşiz, iki kız dört erkek ve ben en küçükleriyim. İki abim  yaşlarından önce büyümüşler,ilkokulu bitirir bitirmez gurbet yolu görünmüş kendilerine.  On beş yaşlarında tanışmışlar iş derdiyle aş derdiyle. Abilerim ve ablalarım derslerinde başarılı olmalarına rağmen okuyamamışlar, okutulmamışlar. Onlar da bizim okumamıza ihtimam göstermişler; son abim ve benim. Aslında ağabeylerim bana hep ‘’ Hukuk kazan, hukuk oku, başımızı dik tut’’  gibisinden sözler ederlerdi. Bunun da diğer bir sebebi kuzenlerimden birinin hakim olması olsa gerek…

İlk başlarda bana açık açık tepkilerini gösteriyorlardı. Neden daha çok çalışıp hukuk kazanmadın türünden sitemde bulunuyorlardı. Ama bu kez öğretmen olan diğer bir kuzenim girdi araya. Onun bölümüm hakkında yapmış olduğu medhiyeler çok işe yaradı. Artık ailem de razı gelmişti bu bölümü okumama ve saygı gösteriyorlardı seçim ve kararlarıma.

SORU- Kitap okuyor musunuz? Kitap okumanızın  sizin gelişiminize ne katkısı oldu?

TURGUT ÖZTÜRK-Kitap okumak insanın anlam dünyasını genişletir, olaylara ve durumlara farklı açılardan bakabilme yetisi kazandırır. Her şeyden önce insanları anlamak, onlarla anlaşabilmek yaratıcının insanlara sunduğu büyük nimetlerden biri. Dolayısı ile bir danışman için bir rehber için insanları anlamak ve onlara özel olduklarını hissettirebilmek de kitap okumak, sadece kitap okumak değil de gazete okumak, dergi okumak  gibi okumayı ihtiva eden şeyleri okumaktan geçer.

SORU- Bir PDR Öğrencisi için Kişisel Gelişimin  önemini nasıl görüyorsunuz?

TURGUT ÖZTÜRK- Bence kişisel gelişim , kişinin kendini toplumun ve çağın gereksinimlerine  uygun olarak , her yönüyle geliştirmesidir. İnsanların başarılarının büyük bir kısmı etkili iletişim yeteneğine bağlıdır. Başka insanlarla etkili iletişim kurma yeteneğimiz ve onların nasıl düşündüklerini anlamak, yaşamımızın kalitesini artırır. Bu da kişinin kendisini ne kadar geliştirdiğine bağlıdır.

SORU- Lise  ve Üniversite  hayatı arasında ne farklar gördünüz ?

TURGUT ÖZTÜRK- Benim için gelip geçici karar ve yönelimlerin olduğu bir dönemdi lise hayatı. Evet geliştirmeliydim kendimi her açıdan ama böyle durumların da zaten bu döneme has olduğu bir gerçeklikti. Ama üniversite öyle değil. Alınan kararlar daha tutarlı ve gerçekçi, kendi ayakları üstünde durmayı durabilmeyi öğreten, daha gerçekçi ve sabit duyguların yaşandığı kritik bir dönem.

SORU-Tokat halkının  öğrecilere bakış açısını naısl buluyorsunuz?

TURGUT ÖZTÜRK- Pek anlayabilmiş değilim. Tokat halkı için söyleyecek bir sözüm yok ama, esnafı halktan ayırıp bir genelleme yapacak olursak, Tokat halkı evet öğrenciyi seviyor ve anlayışla karşılıyor.

SORU- Mezun  olduğunuz zaman  hangi konuda çalışmak istiyorsunuz ?

TURGUT ÖZTÜRK- Mezun olduğumda yapmayı en çok istediğim şeylerden biri akademik kariyer. Çünkü, bir PDR’ ci olarak akademik kariyer yapmak çok önemli. Yaşam boyu akademik olarak faal olmak, alanda kişinin kendini geliştirmesi, akedemik olarak ilerledikçe düzene giren ekonomik durum vs. sayamayacağımız bir sürü neden.

SORU- Okulunuzun, fakültenizin geşişmesi  için neler önereceksiniz ?

TURGUT ÖZTÜRK-Bölümün ve fakültenin gelişmesi daha çok öğrencilere bağlı diye düşünüyorum. Çağımız bireysel seslerin kulak ardı edildiği, bunun yerine bireylerden meydana gelen dernek ve buna benzer yapılanmaların sözünün dinlendiği bir çağ. Bu nedenle birlikte kulüpler kurulmalı, tanışma kaynaşma yemekleri düzenlenmeli, öğrenci ve bölüm temsilcilerinin kayda değer işler yaptığı toplantılar organize edilmelidir.

SORU – PDR  Tercih etmek ve kendini geliştirmek isteyenlere  neler önereceksiniz ?

TURGUT ÖZTÜRK- Öncelikle bu bölüm hakkında daha çok bilgi edinmeleri gerekir. Çalışma saatleri nedir?, nerelerde çalışırlar?, ne kadar maaş alırlar… Hepsini gözden geçirdikten sonra tekrar bu bölümü isteyip istemediklerini düşünüp ona göre tercih yapmalılar diye düşünüyorum.

Bu röportajı yaparak kendimi ifade etmeme yardm ettiğiniz için teşekkür ederim.

Asıl  ben teşekkür ederim size.a

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..