Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Gebelik döneminde grip...

Gebelik döneminde grip...
 

Sağlıklı günler! Bugün yine anne adaylarımızı yakından ilgilendiren bir konu ile sizlerleyim. Okumanızı özellikle tavsiye ediyor, bulaştığında bizlere sıkıntı dolu günler yaşatan bu hastalık hakkındaki bilgileri sizlere sunmak istiyorum.

“Grip özellikle çok şiddetli belirtileriyle insanın dayanma sınırlarını zorlayan, işgücü kaybına yol açan, hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilen ciddi bir virus enfeksiyonudur.” diyor uzmanlar ve gribin nasıl belirti verdiği konusunda da şu açıklamaları ekliyorlar:

“Grip genellikle oldukça ağır belirtilerle seyreden bir enfeksiyondur.İlk belirtiler, titreme, başağrısı, ani ateş yükselmesi, kas ağrısı ve genel bir kırgınlık halidir.Kas ve başağrısı kişide çok yoğun görülebilir. Oldukça ağır belirtilerle seyreden grip enfeksiyonunda salgınlar, genellikle aralık ayında başlayıp ve dört ayda tüm bölgelere dağılmış olarak ortaya çıkar.Havada bulunan virus içeren partiküllerin solunum yoluna girmesiyle iki günlük (1 ile 4 gün arası da olabilir) bir kuluçka döneminden sonra grip, belirtilerini vermeye başlar. Grip geçiren kişinin kesin istirahat etmesi şart. Bu hem hastalığı diğer bireylere bulaştırmamak, hem de vücudun virüsle savaşabilmesi için gerekli enerjiyi depolaması adına önemlidir.

Salgın durumlarında özellikle çocukların ve anne adaylarının dışarı çıkmamaları etkili olabilir.Grip mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adayları grip olabiliyor.Grip virüsünün bebeğe geçmesi ile bebekte istenmeyen durumlar ve pnomoni (zatürre) olmaması adına anne adaylarının mutlak suretle doktor kontrolünde olmaları gerekir. Grip ile ilgili belirtiler doktora net bir şekilde anlatılıp, doktorun tavsiye edeceği tedavi şekli uygulanmalıdır.C vitamini kaynağı olan meyvelerin bolca tüketilmesi ve beslenmenin usulüne uygun düzenlenmesi de çok önemlidir.Anne adayları kesinlikle uykusuzluk, sigara , alkol, aşırı yorulma gibi etkenlerle vucutlarını dirençsiz bırakmamalı, grip virüsüne karşı kendilerini mutlak korumaya almalılar.

Anne adayları gripten korunmak için, özellikle grip mevsiminde (Aralık ve Mart arası) toplu yerlerde bulunmamalı, yakın temastan (öpüşme gibi) kaçınmalıdır. Grip aşısı gebelere gerekli durumlarda uygulanabilir.Özellikle yüksek risk altında bulunan anne adaylarının hastalığı geçirme olasılığını önemli derecede azaltır.”

Grip aşısının sonbaharda ve hasta değil iken yapılması konusunda uzmanlar hemfikir. Aşı yetişkinlere tek doz cilt altı veya kas içi uygulanır.

Evet ne demiştik özellikle anne adayları başta olmak üzere, toplu yerlerde yaşayanlar, kronik solunum yetmezliği, kalp, tiroid, diabet( şeker) , böbrek ve kan hastalığı bulunanlar, organ nakli gerçekleştirilmiş kişilerin grip hastalığına karşı daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Grip konusunda gereken önemi göstermenizi , anne adayı iseniz bebeğinizi ve kendinizi bu tür bulaşıcı hastalıklara karşı korumanızı diliyorum.Çünkü bebeğiniz ve siz değerlisiniz. Yeni bir konuyla yine sizlerle buluşmak dileğiyle.

Hoşçakalın...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..