Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Gelecek riskini taşıyabilir miyiz?

Gelecek riskini taşıyabilir miyiz?
 

Nükleer güç istasyonları şu an için Avrupa’da tüketilen elektriğin üçte birini ve toplam enerjinin de % 15 ini üretiyor. Sektör, düşük karbon seviyeleri ve nispeten daha uygun bir maliyet ile bir enerji kaynağı sunuyor. Bu da enerjiyi, iklim değişiklikleri ile mücadelede dikkat çekici bir noktaya getiriyor. Peki TEHLİKE? 

En son yaşanılan Japonya’daki Fukushima nükleer krizi 25 yıl önce gerçekleşen Çernobil faciasından pek ders alınmadığını gösteriyor. Hala, Çernobil bölgesi’nde radyoaktivite incelemeleri yapılması ve seviyenin düşürülmeye çalışılması çok trajik. Tarih olmadan yapılan bir bilim cehalet olmaktan ileri gidemiyor. Uzmanların halkı yanlış bilgilendirdiklerini düşünüyorum. “Evet nükleer santral iyidir, hoştur, faydalıdır ama bakın Fukushima gibi bir olay olursa da böyle olur.” demeleri karşısında insanlar nasıl bir tepki verirlerdi? Hayatımızı ucuz enerji için riske atabilir miydik? Hatta geleceğimizi? 

Şimdi ülkemizde de tartışılıyor nükleer santral konusu. Türkiye nükleer santraller ile 2030’da 10 gigawatt(Gwe), 2060’da 30 Gwe ve 2100’de 90 Gwe enerji üretmeyi planlıyor. (www.world-nuclear.org) (Not: 1 gigawatt= 1milyon kilowatt; Bir ev ayda ortalama 200 kilowatt elektrik kullanıyor.) Şu an dünyada 400 GWe elekrik üretiliyor ve bu sayı 2030 yılında 650 GWe çıkacak. Yani; ülkemiz 2030 yılında dünya elektrik üretiminin % 1.5 ine sahip olmak istiyor

Enerji Bakanımız geçen geçtiğimiz günlerde bir deprem bölgesi olan Türkiye’ de kurulacak nükleer santralin 9 şiddetinde depreme dayanacağını belirtti. Bunu 1 numaralı deprem bölgelerinden biri olan Japonya’nın akıl edememesi ne kadar şaşırtıcı değil mi? 

Eğer nükleer santraller kurulacaksa güvenlik açısından mühendislik çalışmalarının geliştirilmesi gerektiği bir gerçek. Bunu yapamayacaksanız böyle bir RİSK inanılmaz sonuçlar doğuracaktır. Dünya üzerinde gelişmekte olan (gelişmemiş) ülkeler bu enerji atılımının gerisinde kalmayı kesinlikle istemeyeceklerdir. Örneğin, Türkiye, Mısır, Endonezya, Kazakistan. 

Ayrıntılı bilgi için; 

www.world-nuclear.org 

http://www.iaea.org/ 

http://www.taek.gov.tr/ 

 
Toplam blog
: 2
: 742
Kayıt tarihi
: 27.04.11
 
 

18.08.1984 yılında İzmir’de doğdum ve bugüne kadar İzmir’de yaşadım. 2002 yılında İzmir Buca Anadolu..