Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '06

 
Kategori
Tarih
 

Gelecekbilimin çeşitli yönleri 2

Şimdiye dek 35-40 başlık irdelendi. Gerekli tüm konuları irdelediğimizi söyleyemeyiz henüz. Toparlama babında alfabetik sırayla başlıklarımızı bir anımsayalım:

Androit, boyut fermuarı, devrim, dizge kuramı, duyu-diller, genetik manipülasyon, holografi, informatik, insan hakları, kehanet yasaları, kıyamet senaryoları, kognisyon, marksizm, metahümanizm, organ nakilleri, oyun kuramı, ölümsüzlük (yazılım ve donanım), posthümanizm, proje 2100, proje 3000, robot, sanat, sibernetik, siberuzay, sinyal kuramı, terör, transhümanizm, uyuşturucu, uzaycılık, yapay organlar, yapay zeka, zeka, zenopsikoloji.

Hepsine birarada baktığımızda, hepsinin tek tek dar alanlarda uzmanlık bilgileri ürettiğini ama gelecekbilimin bunların hepsini kapsadığını ve çokdisiplinli bir bilgi dalı olduğunu görürüz. Örneğin teröre ve insan haklarına bakıldığında, bunların altbirimlerinin çoğunun birbiriyle çatıştığını ama gelecekbilimin bu çatışmaları da, akışkanlar devimseline dayalı bir modelde içerdiğini ve kendi içkinliğinde çelişki taşımadığını görürüz.

Gelecekbilim ilk tanımlandığında, bu konuların çoğu henüz tanımlanmamıştı ve yaşama geçirilmemişti. Bundan sonra da benzeri birçok konu tanımlanacak ve yaşama geçirilecek, örneğin belki boyut fermuarı. Gelecekbilim açık uçlu ve akışkan bir paradigmadır, gün gelir kendisini de tasfiye edebilir, adını değiştirebilir veya başka bir şeye dönüşebilir.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..