Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

Gelecekteki Soygunlar Nasıl Olacak?

Gelecekteki Soygunlar Nasıl Olacak?
 

Son zamanlarda“drone” diye adlandırılan amatör uçaklar merak saldım. Bu uçaklar o kadar yaygınlaştı ki, cep telefonundan kumanda edilebiliyor, daha profesyonelleri Okyanusta balık avlayabiliyor, üzerine takılı kameralar vasıtasıyla röntgencilik, dinleme, suikast, uyuşturucu sevkiyatı geçici GPRS bağlantısı dâhil birçok şeyi yapabiliyorlar. Türk ordusunun envanterinde bunlardan çok sayıda olsa belki çok daha az şehit verilirdi belki ama konumuz şimdilik bu değil. Zira bu konu hassas ve çok fazla da bilgim olmadığından ukalalık yapmak hoş olmaz.

Benim drone ile ilgili kaygım çok yakın bir zamanda bu teknolojiye sahip kötü niyetli kişiler söz konusu aletlerle sıradan insanları evlerinden çıkmaz hale getirmekle kalmayabilir, kale duvarlarının arkasında ve gökyüzünde izole bir yaşantıya hapsedebilir. Bugünlük tehdit olarak algılanmayan drone olarak adlandırılan uçaklar silah taşımaya başlayınca işte o zaman gerçek bir soyguncu olacaklar. Düşünebiliyor musunuz? Ev alacaksınız, bankadan yüklüce bir kredi çekmişsiniz ve hemen tepenizde silahlarını size çevirmiş bir drone çantanızı istiyor. Yine yolda yürürken telefonunuz çalıyor ve şu hesaba şu kadar para havale et talimatı alıyorsunuz ve yine üzerinizde size silahlarını çeviren sizi tehdit eden drone var. Dahası parayı ödemekle kurtulacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Havale gerçekleşiyor ve silah ateşleniyor ve siz ölüyorsunuz. Bu işi yapmak için artık size yaklaşmak zorunda kalmayacak soyguncular, drone teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak belki de bu işleri yüzlerce hatta binlerce kilometre öteden de yapabiliyor olacaklar. Ne zaman mı? Çok fazla zaman alacağını düşünmüyorum. Moore yasasına göre(Moore Yasası ilk kez 19 Nisan 1965'te Electronics Magazine dergisinin cramming more components onto integrated circuits adlı makalesinde yayımlandı. Moore’un orijinal gözlemi, entegre devrelerde ki komponent/transistör’lerin değerinin düşmesiyle sayılarının her 18 ayda ikiye katlanacağını ve bu oluşumun en az 10 yıl devam edeceğini ön görmekteydi. Zaman geçtikçe Moore, 1975 senesinde değerlendirmesini bekleme zamanını18 aydan 24 aya çıkararak düzeltti.“Komponentlerin sayısı, her iki senede bir ikiye katlanmaktadır. Şüphesiz ki bu trend kısa bir zaman için daha devam edecektir. Daha uzun bir zamanda ilerleme seviyesi daha az güvenilirdir, lakin yaklaşık son 10 yıl için devam edeceği kesindir. Bu 1975'te bir entegre devredeki komponentlerin sayısının 65,000’e çıkacağı demektir. Ben inanmaktayım ki bu kadar büyük bir entegre devre, bir tek vafer üzerinde yapılabilir olacaktır”. (O zamanda bir vaferin çapı yaklaşık 1 inch idi)  teknolojik artış çok hızlı olduğundan bu belki de yarın gerçekleşebilecek bir olaydır.

Telefon dolandırıcılığından her gün onlarca belki de yüzlerce yuvada umutlar yitirilir, yüzler asılırken, yeni metotların hırsızlık amaçlı kullanılması ile sıradan halkı, belki de profesyonelleri ciddi sorunlar bekliyor olabilir. Hırsızlık ve dolandırma tarihin en başından beri ölmeyen meslek. Masallara inananların aksine, bazen kötüler tarafından iyileri uyutmak üzere özellikle kötüler tarafından yazılmış veya yazdırılmış eserler olduğunu düşündüğüm zamanlar çok olmuştur. Dünyaya hâkim olan güçleri bu hırsızlardan ayrı tutmaksa sadece akıl tutulmasından başka bir şey de değildir. Amerika ve Avrupa’nın kanlı tarihi Afrika ve Güney ve Kuzey Amerika’da yaptıkları bunlardan pek de masum değildir. İngilizlerin afyon vasıtasıyla Çin’i kontrol ettiği günler ve tarihler de asla unutulmamalıdır. “Bilinenin aksine en büyük ve en inandırıcı yalanı söyleyenin elinde silahı doğrulttuğu takdirde güçlü olduğu bir dünyada yaşadığımızı birçoğumuz kabul etmiyor mu?” Aynı şekilde zayıflardan başka kimsenin “adalet” diye haykırdığı dünyada adaletin geleceğine inananlardan mısınız?

Dünya gelecekte yaşamak için çok daha fazla güvenli olmayacak. Hem de hiç!

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..